eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Fontos tudnivaló a nyugdíj újraszámításáról

A folyósítás szüneteltetése esetén mások a nyugdíjszámítás szabályai.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény rendelkezései szerint a közszolgálati típusú jogviszonyokban dolgozó nyugdíjasokat megillető illetmény és a nyugdíj egyidejűleg nem vehető föl, vagyis az érintett személy nyugdíja a közszolgálati típusú jogviszony tartama alatt szünetel. Ez alól kivételt csak az az öt ágazat képez, amelyet a kormány külön mentesített e korlátozás alól (gyermekjólét, gyermekvédelem, szociális szféra, köznevelés, szakképzés) – írja a napi.hu.

A nyugdíjhatóság az öregségi nyugdíj folyósításának szüneteltetéséről az érintett bejelentése és a NAV adatközlése alapján hivatalból dönt. Az érintett közszolga a nyugdíja szünetelésének időtartama alatt nyugdíjasnak minősül, de a keresőtevékenységével szolgálati időt már nem szerezhet és a nyugdíjjárulék alapját képező illetménye az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során pótlólagosan nem vehető figyelembe, vagyis

a nyugdíj újraszámítása nem kérhető.

A nyugdíj csak akkor folyósítható újból, ha a nyugdíjas igazolja a nyugdíjfolyósító igazgatóság számára a közszolgálati típusú jogviszonya megszűnését, a nyugdíjhatóság hivatalból nem kezdi meg a nyugdíj újbóli folyósítását.

A nyugdíj újbóli folyósítása esetén a nyugdíjast a nyugdíja szüneteltetést megelőző összegének az időközi rendszeres nyugdíjemelések mértékével megemelt összege illeti meg. A szüneteltetés megszűnésével azonban a nyugdíj újraszámítása nem kérhető.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×