eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Gőz száll fel a Datteln IV szénerőműből a németországi Dattelnben 2020. május 29-én. Az Uniper német energiavállalat azt tervezi, hogy üzembeállítja az erőművet május 30-án. Az Uniper korábbi anyavállalata, az E.ON düsseldorfi székhelyű áram- és gáztársaság fektette le az erőmű alapkövét 2007-ben. Környetvédők többször tüntettek az erőmű megépítése ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A németek már gazdasági növekedésről beszélnek

Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter miniszter hétfői nyilatkozata szerint jövőre 1,6-1,9 százalékkal bővülhet a német gazdaság.

"Erre az évre 0,4 százalékos gazdasági növekedést várunk..., úgy gondoljuk, hogy 2024-ben visszatérhetünk az 1,6-1,9 százalékos növekedéshez" - mondta Robert Habeck a keletnémet gazdasági fórumon (Ostdeutsches Wirtschaftsforum) elhangzott beszédében.

Április végén a német szövetségi kormány kissé csökkentette, a januári 1,8 százalékról 1,6 százalékra módosította 2024-es GDP-növekedési előrejelzését, ugyanakkor a korábban várt recesszió helyett

plusz 0,4 százalékra emelte idei éves GDP-növekedési előrejelzését.

Német banki közgazdászok azonban lényegesen pesszimistábbak, mint a német szövetségi kormány: az első negyedéves növekedési adatok láttán május végén csökkentették idei GDP-növekedési előrejelzéseiket, és recesszióra számítanak az egész évre vonatkozóan.

A Deutsche Bank közgazdászai a német bruttó hazai termék 0,3 százalékos csökkenésére számítanak, miután korábban stagnálást feltételeztek. A Berenberg Bank szintén stagnálásról mínusz 0,4 százalékra csökkentette GDP-növekedési előrejelzését. A KfW fejlesztési bank és a Commerzbank elemzői is a bruttó hazai termék enyhe zsugorodásával számolnak 2023-ra.

A Deutsche Bank közgazdászai szerint az idei év után még a 2024-es év eleje is nehéz lehet a német gazdaság számára, ezért jövő évi GDP-növekedési prognózisukat 1,0 százalékról 0,5 százalékra vágták vissza.

A Commerzbank vezető közgazdásza, Jörg Krämer még ennél is pesszimistább, és stagnálást jósol. A Berenberg Bank vezető közgazdásza Holger Schmieding viszont továbbra is viszonylag bizakodó, 1,3 százalékos német GDP-növekedést vár a jövő évre.

Európa legnagyobb nemzetgazdasága már technikai recesszióba került azzal, hogy a második egymást követő negyedévben csökkent a bruttó hazai termék: az idei első negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a GDP a 2022 negyedik negyedévi 0,5 százalékos csökkenés után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×