eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Czomba Sándor, a Fidesz parlamenti képviselője beszél a háziorvosi ellátásról és az önkormányzatiság jövőjéről, az ellenzék kezdeményezésére tartott vitanapon az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. február 21-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Feszes munkaerőpiac - "Látja a feladatot" a kormány

Válságálló a magyar munkaerőpiac, magas a foglalkoztatottak száma és alacsony a munkanélküliség aránya - mondta az InfoRádiónak a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor az is közölte, hogy ma már sokszor a munkaerő megtalálása jelent gondot a cégek számára, a kormánynak pedig az a célja, hogy képzéssel, illetve átképzéssel mozgósítsa a még rendelkezésre álló 300 ezres hazai munkaerő-tartalékot.

2010-ben "eldördült a startpisztoly", amikor a kormány a segély helyett a munka alapjára igyekezett helyezni a társadalom alapjait, és 10 év alatt 1 millió új munkahely létesítését tűzte ki célul elsősorban a versenyszférában; Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az InfoRádiónak adott interjúban elmondta, korábban 16 százalékos munkanélküliség volt és csak 3,7 millió aktív ember volt a piacon, "utolsók voltunk az unión belül sok szempontból", mára ebben a mutatón éllovasok közé tartozik Magyarország.

"Úgy tűnik, válságálló a magyar munkaerőpiac, hiszen a nehézségek ellenére is azt látjuk, hogy feszes: számos olyan térség van, ahol nem vagy alig találnak megfelelő végzettségű vagy képzettségű munkaerőt" - ecsetelte.

Hogy miként lehet ezt a helyzetet orvosolni, a feszítettséget enyhíteni, illetve hogyan lehet fenntartani a jó számokat, arról azt mondta, a feszes piac általában nem hátrányt, hanem előnyt szokott jelenteni.

"De nyilván a feszesnek is megvan a hátránya, mert ilyenkor

a munkáltatónak nagyon nehéz megfelelő embert találni, és ez a bérekre is eléggé toló hatással van.

Úgy látom, az a nagyjából 300 ezres munkaerő-tartalék, ami az országhatáron belül van, elsősorban az ő területükön van feladata a kormánynak; hogy akik tudnak és akarnak dolgozni, őket minden módon, képzéssel és átképzéssel igyekezzünk segíteni" - folytatta Czomba Sándor.

Megjegyezte, a következő években olyan beruházások érkeznek Magyarországra, amelyek rengeteg munkahelyet teremtenek, ezek esetében is feladat lesz, hogy magyar munkavállalókkal próbálják a munkaerőpiacot feltölteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×