eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Egy éve nem jött ennyire jó hír az euróövezetből

Az elemzők várakozásánál is jobban mérséklődik a drágulás.

Az euróövezeti infláció a várakozásokat felülmúlva csökkent májusban az Eurostat becslése szerint: 6,1 százalék szerepel az adatsorban az elemzők által előrejelzett 6,3 százalékhoz képest, az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Portfolio megjegyzi: egy éve nem érkezett ilyen jó adat az euróövezeti gazdaságokból. Külön jó előjelként értékeli az összeállítás, hogy túl lehet a platón az élelmiszer, alkohol és dohánytermékek inflációja: ez 12,5 százalék volt éves alapon nézve, szemben az áprilisi 13,5 százalékkal. Sorrendben ezután a nem energetikai ipari termékek következnek (5,8 százalék az áprilisi 6,2 százalékkal szemben), a szolgáltatások (5,0 százalék az áprilisi 5,2 százalékkal szemben) és az energia (-1,7 százalék, az áprilisi 5,2 százalékkal szemben).

A Bloomberg elemzése szerint az adatok nagymértékű lassulást mutatnak a 20 országot magában foglaló euróövezet négy legnagyobb gazdasága esetében, és a politikusok és a monetáris döntéshozók egyaránt örömmel fogadják majd őket, mivel a kontinens polgárai a megélhetési költségek súlyos válságával küzdenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×