eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/ Gránit Bank - A Digitális Bank

Hegedüs Éva: a digitális banki stratégiánknak is köszönhető a Gránit Bank sikere

Kimagasló növekedéssel és eredményekkel zárta a 2022-es évet a pénzintézet.

"2022 a Gránit Bank számára nagyon eredményes év volt. A mérlegfőösszegünk több mint ezer milliárd, az adó előtti eredmény meghaladta a 13 milliárdot. Csoportszinten az adó előtti eredmény megközelítette a 14 milliárd forintot" – sorolta a tavalyi év eredményeit az InfoRádióban Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

A vezérigazgató szerint minden szegmensben, ahol a Gránit Bank szolgáltatást nyújt lakossági, vállalati hagyományos üzletágban hitel betétben, a szektor átlagát jelentősen meghaladó növekedést könyveltek el. Mindez arra vezethető vissza, hogy a Gránit Bank innovációkat vezet be, kiszámítható, korrekt árazást valósít meg, és ez a költségek, a kamatok vonatkozásában is elmondható.

Hegedüs Éva azt mondta, a cégnél olyan agilis szervezeti kultúra van, ahol leegyszerűsítve "minden kollégának azon jár az agya, hogy mi legyen az a következő innováció, amivel a Gránit Bank első legyen a piacon azért,

mert az az ügyfelek számára értékelhető szolgáltatást biztosít".

Az adózás előtti eredmény és impozánsan növekedett: csaknem 190 százalékkal 13 milliárd forintra, ugyanakkor a részvényesek közgyűlésen arról döntöttek, hogy a tavalyi eredmény után idén sem lesz osztalékfizetés. Ennek oka, hogy valamennyi részvényes nemcsak a mennyiségi mutatókat nézi, hanem azokat a jövedelmezőségi mutatókat, amelyek jelzik, hogy a bank miként sáfárkodik a rábízott vagyonnal, a rábízott eszközökkel.

A Gránit Bank költség-bevétel, működési költségvetés mérlegfőösszeg mutatóban, eszközarányos és tőkearányos profitban "magasan a legjobb teljesítményt nyújtja". Hegedüs Éva ezt úgy jellemezte, amikor egy tőketulajdonos arról gondolkodik, hogy a megtermelt profitját hova helyezi, akkor a jövőbeni várakozásai alapján dönt. A jövőbeli várakozásait pedig a múltbéli, és a jelenben megtermelt profitlabilitási adatok alapján hozza meg.

Hegedüs Éva szerint mindaddig, amíg több mint 25 százalékos profitot lehet a Gránit Bankba elérni a befektetéseken, addig a részvényesek viszonylag egyszerűen hozzák meg a döntést, noha a 13 évvel ezelőtt zöldmezős bankként indult Gránit Banknak folyamatosan tőkére van szüksége. Az elmúlt 13 évben egyetlen egyszer sem vettek ki a részvényesek osztalékot. Ennek a nagyságrendje a 13 év alatt közel 20 milliárd forint.

Digitális fejlesztések

A Gránit Bank folyamatosan digitális fejlesztéseket hoz létre, élen jár a digitalizációban. A vezérigazgató kiemelte a Gránit Family alkalmazást, amit gyerekek és szüleik számára fejlesztettek ki. Hatéves kortól lehet teljes értékű számlát nyitni a gyerekeknek VideóBankon vagy szelfin, és miután fontos missziójuk a pénzügyi tudatosság elősegítése a gyerekeknek, speciális ikonokkal mutatják be az egyes pénzügyi funkciók szerepét, jelentőségét.

Egy megfelelő kapcsolat biztosításával a szülő és a gyerek folyamatosan kommunikálhat, egy SMS-küldéssel pénzt tudnak kérni, a szülő nyomon követheti a gyereke pénzügyi költéseit. Ez nemcsak azt a célt szolgálta, hogy a Gránit Banknak több ügyfele legyen, hanem azt is, hogy a gyerekek pénzügyi edukációban való bevonásával a szülők pénzügyi kultúrája is javuljon. Ez az innováció a meglévő igények kielégítését szolgálja, és ezt a MasterCard két első díjjal is elismerte a múlt évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×