eur:
390.84
usd:
366.01
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay.com

Felemás árhírek az egyik kedvelt gyümölcsről

A szezon kezdetével mérséklődött az eper ára, de még így is messze van a tavalyitól.

A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai eper (szamóca) termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 forint/kg) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest – írja az Agroinform.hu.

A hazai eper az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, ugyanakkor a szezonhoz közeledve – az előző évek trendjeinek megfelelően – a 20. héten már csak 1800 forint/kg volt az eper, 20 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában, viszont 20 százalékkal olcsóbb, mint egy héttel korábban.

A 20. héten a Görögországból importált eper leggyakoribb bruttó ára a Budapesti Nagybani Piacon 1600 forint/kg volt. 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel korábban.

A spanyol Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége (Freshuelva) szerint az idény felénél a szamócatermés 30 százalékkal volt kevesebb, mint az előző szezon azonos időszakában. Ugyanakkor a termelők szerint az idény nyújtható, és kompenzálható a kora tavasszal elvesztett termésmennyiség.

Olaszországban a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb hozamra és terméskiesésre számítanak a termelők. Görögország pedig április 21-ig 51,8 ezer tonna (+21,9 százalék az előző szezon azonos időszakához képest) szamócát exportált, a szezon végére (június első napjaira) a görög szamócaexport új rekordot érhet el – írja elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Hozzáteszik, hogy Lengyelországban május elején talajmenti fagy volt több termesztő régióban, ami hatással van a szamóca idei szezonjára. Szakértők szerint, ahol nem takarták az állományokat, ott nagyobb veszteségek is keletkezhettek. Németországban a hűvös márciusi időjárás miatt egy héttel később kezdődött a hidegfóliás szamóca betakarítása.

Az Európai Bizottság adatai szerint a szamóca átlagára 2023 áprilisában magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában

– emelik ki.

A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 4,7–5,4 ezer tonna szamócát takarítottak be évente. Szakértők szerint a hűvösebb tavaszi időjárás miatt a szokásosnál később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon – áll a jelentésben.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nincs vége a foglalkoztatási csodának - A Covid csak egy rossz emlék Európában

Nincs vége a foglalkoztatási csodának - A Covid csak egy rossz emlék Európában

Megközelítette a 81%-ot a foglalkoztatottak aránya tavaly Magyarországon a 20 és 64 év közöttiek körében, ami a 75%-os uniós mutatót meghaladva a hetedik legjobb rátának számít az EU-n belül. Az uniós adathoz hasonlóan az elmúlt években folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság mértéke hazánkban, egyedül 2020-ban, a Covid kirobbanásának évében csökkent az előző évhez képest a mutató, akkor 77,5%-on állt a ráta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×