eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Getty Images

Inflációcsökkentő javaslatokról tárgyal a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal hét élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezet, illetve az Agrárminisztérium képviselőivel egyeztette személyes találkozón a múlt héten közzétett, infláció csökkentését célzó javaslatait. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács azt már vállalta, hogy felülvizsgálja a nyerstej árát meghatározó árprognózis módszertanát.

"A Gazdasági Versenyhivatal folyamatosan azon dolgozik, hogy a tejtermékek és a tartós élelmiszerek piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálataiban megfogalmazott javaslatai a lehető leggyorsabban gyakorlati intézkedésekké váljanak, ezzel hozzájárulva az élelmiszer-infláció csökkenéséhez " – mondta az InfoRádióban Gondolovics Katalin, a GVH sajtószóvivője.

A GVH első körben a tej- és tejtermékek piacán végzett ágazati vizsgálat jelentéstervezetével kapcsolatban folytatott egyeztetéseket többek közt az Országos Kereskedelmi Szövetséggel, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével, illetve az Agrármisztérium képviselőivel. Meghallgatták a szervezetek javaslatait, és beleépítik a végleges jelentésbe.

A tej- és tejtermékek piacán lefolytatott ágazati vizsgálattal kapcsolatban

hat javaslatot fogalmazott meg a versenyhivatal.

Az egyik, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyerstej-alapár prognózis módszertanát felül kellene vizsgálni. Erre nyitottak voltak, és megállapodtak a felülvizsgálatban.

A versenyhivatal azt is javasolta, hogy szakmai konzultációs segítséget ad az árstoppal kapcsolatos jövőbeni jogalkotói megfontolásokhoz, az online árfigyelő rendszer fejlesztését és üzemeltetését a GVH végzi. Javasolják, hogy az arra alkalmas tejtermékek visszaváltható csomagolásban kerüljenek a polcokra, a növényi italok fogyasztásának ösztönzése is inflációcsökkentő tényező lehet. A versenyhivatal folyamatos fellépést javasol a fokozottabb verseny és a csökkenő árak érdekében.

Május végéig érkezhetnek javaslatok a piac szereplőitől a tej- és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatra.

A jelentéstervezetbe beépíti a versenyhivatal a javaslatokat, és további megoldásokat javasol a jogalkotó, illetve a piac szereplői és a fogyasztók felé. "Annak érdekében teszi ezeket a javaslatokat, hogy az infláció minél hamarabb csökkenni tudjon, és a fogyasztók érezzék a termékek árának csökkenését" – tette hozzá Gondolovics Katalin, a GVH sajtószóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×