eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Akadálymentesség, de nem úgy, ahogy megszokhattuk

Az akadálymentesítés kifejezést hallva legtöbben a rámpákra, speciális liftekre, azaz a fizikai akadályok leküzdését szolgáló fejlesztésekre gondolnak. Pedig az akadálymentes környezet nem csupán a fizikai akadályok leküzdéséről szól, hanem az információk megszerzéséről, a szolgáltatások önálló, biztonságos és kényelmes igénybevételéről is.

A digitális Akadálymentesség Világnapján az OTP Bank meetup-eseményén a résztvevők többek között megismerhették, hogyan dolgozik a bank egy akadálymentesebb jövőért, illetve szakértői előadások segítségével bepillantást kaptak a design-világ kihívásaiba is az akadálymentesítés kapcsán – írja közleményében a bank.

A 12. alkalommal megtartott Global Accessibility Awareness Day célja a tudásmegosztás, közös gondolkodás a digitális akadálymentességről, a figyelemfelkeltés és a cselekvés ösztönzése a fogyatékossággal élők digitális hozzáférésének elősegítése érdekében.

A digitális termékek, például webhelyek, mobilalkalmazások és egyéb online eszközök használhatóságának és hozzáférhetőségének növelése fontos, mindenkinek hozzá kell férnie ugyanazokhoz az információkhoz, függetlenül attól, hogy milyen fogyatékossággal, képességzavarral él.

A digitális akadálymentességre való törekvés a bank 2017-ben megújult honlapján már hangsúlyos szempont volt, és ez a szemlélet tovább erősödött a legújabb digitális csatornák, az új internetbank és mobilbanki szolgáltatások fejlesztésekor.

„Az elmúlt időszakban számos tapasztalatra tettünk szert az akadálymentes digitális felületek fejlesztése során, és a visszajelzések alapján tudjuk, hogy amikor akadálymentesítésről beszélünk, akkor a fogalom mögött egy nagyon változatos ügyfélkör eltérő szempontjai és igényei állnak: ide tartoznak a vakok, a gyengén látók, a végtag nélkül élők, a különböző kognitív képességzavarral élők, a szemüvegesek, az idősebbek, de még a különböző szituációs helyzetben (például egy átmeneti kézsérülés) lévők is. Mindenkire tekintettel kell lennünk, amikor szolgáltatásainkat és termékeinket tervezzük” – mondta el az eseményen Nagy Árpád, az OTP Bank lead UX designere.

Jelenleg a digitális termékek akadálymentesítése a fejlesztők és a tesztelők szoros együttműködésével már a tervezői feladatokkal megkezdődik, a további cél az, hogy a tervek megfelelőségét az egyes tervezési fázisokban fogyatékossággal élők is megvizsgálják és észrevételeiket visszajelezzék a designereknek.

Az OTP Bank kétévente felülvizsgálja akadálymentességi stratégiáját, illetve a 2025-ben életbe lépő akadálymentességi törvény alapján újabb célokat, fejlesztéseket fogalmaz meg. A célok kijelölését segítő, a közelmúltban lefolytatott kutatások eredményeit szintén bemutatták a rendezvényen.

Az OTP Bank megvalósított fejlesztéseinek eredményei

  • A bankfiókok 99,7 százaléka fizikailag akadálymentes, emellett 39 százalékukban vakvezető sáv is van.
  • Az OTP Bank ATM-hálózatába tartozó bankautomaták 75 százaléka akadálymentesen megközelíthető, 57 százalékukban van szövegfelolvasó, így fülhallgató csatlakoztatását követően automatikusan beszélő üzemmódra vált.
  • Speciális kiszolgálási eljárásrendet (időpontfoglalási lehetőség mellett, külön tárgyaló, szakértő biztosítása, megnövekedett rendelkezésre állási idővel) alkalmaz a bank a fiókhálózatban, valamint ügyfélszolgálatán – országszerte 167 fiókban, a SINOSZ-szal együttműködve van lehetőség arra, hogy élő videohívással csatlakozzon be a fióki ügyintézésbe a jelnyelvi tolmács.
  • A banki munkatársak speciális, érzékenyítő képzésben részesülnek.
  • A digitális csatornák fejlesztése során kiemelt szempont az akadálymentesség – az oldalak használatát felolvasó szoftver segíti és az egykezes használatot is támogatja.
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×