eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A manual worker looking satisfied with the work done on the construction site
Nyitókép: AzmanJaka/Getty Images

Így áll most a férfiak és a nők fizetése közötti különbség Magyarországon

Folyamatosan nő a különbség, és nem a nők javára.

Egyre nagyobb a szakadék Magyarországon a nők és a férfiak bére között – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a napi.hu-nak megküldött adataiból.

Miközben 2019-ben még 58 967 forint volt a különbség a férfi és a női havi átlagkereset között, ez az érték 2020-ra 60 308 forintra, 2021-re pedig 66 055 forintra kúszott, tavaly aztán elérte a 83 124 forintot.

A legnagyobb különbség a férfi és női bérek között a vezetői pozíciókban ütköztek ki: hat számjegyű volt például a differencia már 2019-ben is a két nem közötti bérezésben

  • a gazdasági, költségvetési szervezetek,
  • a termelési és szolgáltatást nyújtó egységek
  • a gazdasági tevékenységet segítő egységek vezetői pozíciói,
  • a műszaki, informatikai és természettudományi,
  • a műszaki, informatikai és természettudományi, valamint
  • a felsőfokú képzettséget igénylő egészségügyi foglalkozások terén.

Kiugró még a különbség a férfiak javára a magasabban képzett ügyintézői állások (2022-ben 211 315 forint volt), a művészeti, kulturális, sport- és vallási foglalkozások (tavaly 238 918 forint), valamint a kézműipari foglalkozások (2022-ben 144 710 forint) terén. Utóbbi kategóriába sorolható például az ékszerkészítő, a keramikus, az üveggyártó, a hangszerkészítő és a textilműves is.

Azok a nők, akik takarítással foglalkoznak, még egészen elégedettek lehetnek fizetéskülönbség szempontjából. Ők ugyanis átlagosan mindössze bruttó 16 489 forinttal kapnak kevesebbet férfi kollégáiknál. A takarítók átlagosan havi bruttó 249 524 forintos bérrel kalkulálhattak tavaly.

Akad olyan foglalkozás is, amelyben a nők keresnek átlagosan jobban a férfiaknál, ugyanakkor ezeken a területeken is csak csekély a kialakult női fölény. Ilyen az egyeszerű ipari, építőipari és mezőgazdagási foglalkozások kategória, valamint a járművezetők és mobil gépek kezelői. Ezeken a területeken viszont rendkívül alacsony a nők aránya.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×