eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Fontos adóhatáridő közeleg az exkatásoknak - figyelmeztet a NAV

Az idei évtől negyedéves az átalányadózó egyéni vállalkozó adó- és járulékbevallása.

2023. január 1-től az átalányadózó egyéni vállalkozónak saját személyére vonatkozóan negyedévente, első ízben 2023. április 12-ig kell adó- és járulékbevallást benyújtania az adóhatósághoz – emlékeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A bevallásban a szociális hozzájárulási adó és járulékkötelezettséget havi bontásban kell feltüntetni.

A bevallás benyújtható az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) teljes vagy egyszerűsített adattartalommal, illetve az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a 2358 jelű adatlapon. Az egyszerűsített bevallás az ONYA-ban 2023. április 1-jétől érhető el – jegyzik meg.

Egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző átalányadózó egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a bevallási időszakban (az adott negyedévben):

  • nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét,
  • a munkavégzésének jellege nem változott, és
  • az adott időszakra még nem nyújtott be 2358-as bevallást.

Az ONYA kezdőlapján a negyedév utáni hónap első napjától az „Egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva érhető el a bevallási tervezet, amiben már szerepelnek a NAV rendelkezésére álló adatok. Ezek ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással véglegesíthető és benyújtható a járulékbevallás – olvasható.

Az adóhatóság mások mellett arra is kitér, hogy ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a szüneteltetés, megszüntetés vagy a kérelem benyújtása után 30 napon belül kell a teljes adattartalmú 2358 jelű bevallást benyújtani az ONYA-ban vagy az ÁNYK-ban.

Az átalányadózó egyéni vállalkozóknak 2022-ben még havonta kellett bevallást benyújtaniuk. Az átalányadózás szabályain és feltételein a kormány azután enyhített, hogy a tavaly nyáron eltörölték a katát, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adóját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×