eur:
388.65
usd:
370.79
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Fontos adóhatáridő közeleg az exkatásoknak - figyelmeztet a NAV

Az idei évtől negyedéves az átalányadózó egyéni vállalkozó adó- és járulékbevallása.

2023. január 1-től az átalányadózó egyéni vállalkozónak saját személyére vonatkozóan negyedévente, első ízben 2023. április 12-ig kell adó- és járulékbevallást benyújtania az adóhatósághoz – emlékeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A bevallásban a szociális hozzájárulási adó és járulékkötelezettséget havi bontásban kell feltüntetni.

A bevallás benyújtható az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) teljes vagy egyszerűsített adattartalommal, illetve az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a 2358 jelű adatlapon. Az egyszerűsített bevallás az ONYA-ban 2023. április 1-jétől érhető el – jegyzik meg.

Egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző átalányadózó egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a bevallási időszakban (az adott negyedévben):

  • nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét,
  • a munkavégzésének jellege nem változott, és
  • az adott időszakra még nem nyújtott be 2358-as bevallást.

Az ONYA kezdőlapján a negyedév utáni hónap első napjától az „Egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva érhető el a bevallási tervezet, amiben már szerepelnek a NAV rendelkezésére álló adatok. Ezek ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással véglegesíthető és benyújtható a járulékbevallás – olvasható.

Az adóhatóság mások mellett arra is kitér, hogy ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a szüneteltetés, megszüntetés vagy a kérelem benyújtása után 30 napon belül kell a teljes adattartalmú 2358 jelű bevallást benyújtani az ONYA-ban vagy az ÁNYK-ban.

Az átalányadózó egyéni vállalkozóknak 2022-ben még havonta kellett bevallást benyújtaniuk. Az átalányadózás szabályain és feltételein a kormány azután enyhített, hogy a tavaly nyáron eltörölték a katát, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adóját.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×