eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
fotó: Piltner Péter
Nyitókép: Piltner Péter

Az ukránok és kínaiak miatt megszűnhet a méztermelés Európában

Jelentősen visszaesett a hazai termelői méz forgalma tavaly, figyelmeztetnek a Tehetsz méh többet! program támogató szervezetei a Beporzók napja alkalmából.

A kínai méz mellett 2022-ben az ukrán is dömpingáron jelent meg a hazai forgalomban. Mindez súlyos problémát okozhat az élelmiszer-termelésben, mert a mézet lehet importálni, de a haszonnövények többségének elengedhetetlen beporzást nem.

„Ha nem változik a helyzet, tíz-tizenöt éven belül abbamaradhat a méztermelés az Európai Unióban. Ez pedig nemcsak a méhészeket hozza nehéz helyzetbe, hanem a beporzástól függő kultúrnövények termelőit is. Hiszen mézet lehet importálni, de beporzást nem, márpedig azt a vadbeporzók pusztulása miatt egyre inkább a házi méhek végzik” – figyelmeztet Vida József, a Tehetsz méh többet! program alapítója.

A Beporzók napját 2018 óta rendezik meg március 10-én Magyarországon, főleg múzeumokban és oktatási-nevelési intézményekben. A Tehetsz méh többet! program idén az Esztergomi Zöld Óvoda meghívására az intézményben vett részt a Beporzók napi rendezvényen. Az óvodának tíz kilogramm mézet, harminc méhes mesekönyvet, több száz foglalkoztató füzetet és edukációs matricákat ajándékozott, valamint a kisgyerekeket a Nektár zenekar minikocertjével is meglepte.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×