eur:
388.6
usd:
370.8
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Parking lot for semi trucks, top view. Aerial view of Truck trailers parked for waiting loading on factory. Logistics and shipping
Nyitókép: Lazy_Bear/Getty Images

Mintha ébredezne a magyar export

Decemberben 168 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 0,6 százalékkal nőtt, míg az importé 5,0 százalékkal csökkent - ismertette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A jelentés szerint tavaly decemberben a kivitel volumene 3,5 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 1,0 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 168 millió euró volt, az egyenleg 190 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

A kivitel értéke decemberben 11,2 milliárd euró (4552 milliárd forint), a behozatalé 11,4 milliárd euró (4619 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 12, az importé 9,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 8,8, a behozatalé 5,9 százalékkal bővült.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 20, a behozatalban 23 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 2,4 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 11, a dollárral szemben 18 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2021. decemberi áron számított kivitele 15, behozatala 1,0 százalékkal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint negyedével, importvolumene több mint nyolcadával emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A közúti jármű exportvolumene közel nyolcadával, importvolumene közel hetedével nőtt. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene exportoldalon közel hetedével emelkedett, míg importoldalon kismértékben mérséklődött. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene ötödével, importvolumene több mint tizedével bővült. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék volumenforgalma exportban több mint tizedével, importban több mint ötödével esett vissza. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a teljes kivitel növekedését 7,8 százalékponttal támogatta, a behozatal csökkenését pedig 0,4 százalékponttal mérsékelte.

A feldolgozott termékek exportvolumene 7,6, importvolumene 0,2 százalékkal kisebb lett. Az exportoldali forgalomcsökkenéshez döntően az egyéb fémtermék és az egyéb feldolgozott termék forgalma járult hozzá. Az importoldal esetében a mérséklődést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék is befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport a teljes export volumennövekedését 2,4 százalékponttal fékezte, az import mérséklődését 0,1 százalékponttal növelte.

Az energiahordozók exportvolumene 27, importvolumene 24 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A mindkét oldali forgalomváltozáshoz döntően a természetes és mesterséges gáz és a villamos energia, ezen túlmenően az importoldali forgalomcsökkenéshez még a kőolaj és kőolajtermék járult hozzá. Az energiahordozók a teljes export növekedését 1,5 százalékponttal csökkentették, míg a teljes import mérséklődéséhez 3,5 százalékponttal járultak hozzá.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 7,9 százalékkal kisebb, míg a behozataláé 5,5 százalékkal nagyobb lett.

A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény és a hús és húskészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,6 százalékponttal, az import csökkenését 0,3 százalékponttal mérsékelte.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 4,8 százalékkal nőtt, míg az onnan érkező behozatalé 2,4 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 712 millió euróval javult, 779 millió eurós többlet keletkezett. Az export 75, az import 67 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,2 százalékkal mérséklődött, a behozatalé viszont 1,2 százalékkal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 522 millió euróval romlott, 947 millió eurós passzívumot mutatott.

2022-ben a kivitel értéke 142,2 milliárd euró (55,6 ezer milliárd forint), a behozatalé 150,8 milliárd euró (59,0 ezer milliárd forint) volt. Január-decemberben az egy évvel korábbihoz képest a termék-külkereskedelmi mérleg 10,2 milliárd euróval romlott, a hiány 8,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 23, a behozatalban 32 százalékkal nőtt az előző évhez mérten. A cserearány 6,5 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 9,2, a dollárhoz viszonyítva 23 százalékkal gyengült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×