INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

ingatlan eladás

ingatlanpiac

ingatlanvásárlás

Home concept, Home savings, Selling home,Money and house, Business and finance concept, Concept For Tax, concept

Ingatlanpiac: csökkent az eladott lakások mennyisége és ára is

InfoRádió

2022 első kilenc hónapjában 4,6 százalékkal kevesebb használt és új lakást adtak el, mint a megelőző év azonos időszakában. A forgalom csökkenésről a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője nyilatkozott az InfoRádiónak.

A 2022-ben tapasztalt forgalomcsökkenés értékelésénél azt is figyelembe kell venni, hogy az előző év nagyon erős volt. Így a 2021-es 161 ezer eladáshoz képest csökkent öt százalékkal a forgalom 2022-ben. Bár az összes adatot még nem tudta feldolgozni a KSH, de az eddigiek alapján az látszik, hogy nagyjából kevesebb mint 90.000 lakást értékesítettek tavaly - mondta Székely Gáborné.

Nemcsak az eladott lakások mennyisége, hanem az árak növekedése is kisebb volt, mint egy évvel korábban - folytatta a KSH főosztályvezetője. 2022 első negyedéve még nagyon erős, tíz százalékos növekedéssel elindult, majd a második negyedévben ez a tempó már hat százalék alá mérséklődött. Az árnövekedés tempója aztán a harmadik negyedévben tovább lassult és csak három százalék körüli volt. Mivel időközben a fogyasztói árindex megugrott, így

az általános dráguláshoz mérve a lakások ára már valójában csökkenést mutat

- hívta fel a figyelmet Székely Gáborné.

A statisztikus szerint az ingatlanpiac regionálisan is komoly eltéréseket mutat. Míg a fővárosban a forgalom szinte semmit sem változott az előző évihez képest, addig főleg a vidéki, kis településeken érezhetően csökkent az eladások száma. A piac szűkülése Közép-Dunántúlon 16 százalékos volt, Pest régióban pedig még ennél is jobban, több mint harmadával esett vissza a forgalom. Ez azonban nem tekinthető véglegesnek, mert az adatok feldogozása még tart.

Székely Gáborné elmondta azt is, hogy a Dunántúl többi régiójában ennél mérsékeltebb, kettő-négy százalékos csökkenést tapasztaltak, a keleti országrészben viszont ennél nagyobb, hat-tíz százalékos csökkenés mutathatók ki az új és használt lakások eladásában.

Nyitókép: Getty Images/sakchai vongsasiripat

Kapcsolódó hang

Igatlanpiac: csökkent az eladott lakások mennyisége és ára is
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018