eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél A gazdasági válságkezelés eszközei, támogatás- és adópolitika, a gazdasági kamarák szerepe címmel rendezett szakmai konferencián a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán 2022. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Új témákat visz a kormány Brüsszelbe

Varga Mihály szerint itthon át kellett rendezni az erőforrásokat.

A külső körülmények radikálisan megváltoztak, ezért az erőforrások átrendezésére és a prioritások újragondolására volt szükség; a stabilizáció érdekében a kormány új elemeket indított el a gazdaságpolitikában - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter azt követően, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel gyakornokok fogadására.

A minisztériumi munkáról beszélve felidézte, hogy amikor 2010-ben kormányra kerültek, a "tűzoltással" kellett kezdeniük, a gazdaságpolitikai döntések meghozatalához külső szereplők jóváhagyására volt szükség. Ezt a korszakot sikeresen lezárták és "példa nélküli", hét éven át tartó intenzív növekedési pályára állították az országot.

A tárcavezető azt mondta, ma viszont más a helyzet, "a válságok korát éljük", ilyen körülmények között nem csak a korábbi növekedési szint elérése a cél, hanem az eredmények megtartása is fontos.

A viták Európa központjával, Brüsszellel nem csak azért fontosak, mert a kormány a magyar érdekek megvédésére esküdött fel, a hazai álláspontra Európának is szüksége van - így fogalmazott Varga Mihály. Hozzátette: a kormány vita tárgyává tesz olyan szempontokat, amelyek különben nem kerülnének napirendre. Magyarország erőt tud meríteni ezekből a vitákból és Európát is erősebbé teszi, ha nem csak a "szokott gondolatmeneteket futtatja újra".

Magyarország érdekszférák ütközőjében helyezkedik el, mindig "a helyben kidolgozott egyéni válaszai és kiállása" mentette meg a külső veszélyektől - húzta alá utalva arra, hogy ebben áll a közszolgálati munka nehézsége és szépsége. A minisztériumba érkező hallgatók ebben a munkában vehetnek részt - tette hozzá.

A gyakornoki programmal a miniszter elmondása szerint az a céljuk, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a munkájukba intézményesített keretek között, az oktatási intézmény biztosíthatja később a szakemberek utánpótlását.

Deli Gergely, az NKE rektora elmondta, hogy a gyakornoki program februártól indul 19 sikeresen pályázó diákkal, akik a Pénzügyminisztérium szervezeti egységeinél különböző szakterületeken öt hónapot töltenek el, majd 2024-ben újabb hat hónapos szakasz következik, heti 40 órával, díjazás mellett.

A programban részt vevőket mentor támogatja, aki végül értékeli munkájukat és szakmai fejlődésüket, aminek függvényében a hallgatóknak lehetőségük van a minisztériumban elhelyezkedni - ismertette.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×