eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/ Raiffeisen Bank

Nehezen vonulnak ki a nyugati bankok Oroszországból

Csaknem egy évvel az orosz-ukrán háború kezdete óta néhány nyugati banknak sikerült elhagynia Oroszországot. Mások a jelentős veszteség ellenére is úgy döntöttek, hogy megtartják az országban lévő üzleteiket.

Egy tavalyi jogszabály szerint a "barátságtalan" országokból származó külföldi tulajdonosok nem köthetnek üzleteket az orosz elnök jóváhagyása nélkül. Az érintett vállalatok listáján 45 olyan bankcsoport szerepel, amelynek leányvállalatai vannak Oroszországban.

Egy Financial Timeshoz közel álló bennfentes forrás szerint van néhány nagyon befolyásos orosz, akik szoros kapcsolatban állnak a Kremllel, és megpróbálják befolyásukat felhasználni arra, hogy ezeket az egységeket elragadják a menekülő külföldiektől.

"A helyzet nagyon képlékeny, és a szabályok nem igazán egyértelműek"

– tette hozzá egy másik.

A Portfolio.hu azt írja, hogy az osztrák Raiffeisen Bank International a legnagyobb kitettséggel bíró külföldi bank Oroszországban, amelyet a korlátozás érint. "Ez volt életem egyik legsokkolóbb napja" – mondta Hannes Mösenbacher, a Raiffeisen kockázati igazgatója a háború kezdetét jelentő tavaly február 24-ei napról.

A Raiffeisen leányvállalata a legnagyobb a Kreml listáján: 4,2 millió ügyféllel és 9400 alkalmazottal rendelkezett a háború előestéjén. A banknak még ki kell találnia, hogyan fog kivonulni Oroszországból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×