eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Érdeklődők a Magyar Telekom T-Pont üzletében, a budapesti Mammut bevásárlóközpontban.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Hamarosan érezhetően többet fizet, ha telekomos

Jelentősen emeli árait máricus 1-től a Magyar Telekom. Az inflációhoz igazítják a díjakat. A Vodafone is emelt az árain.

Március 1-jével 14,5 százalékos inflációkövető díjemelését hajt végre a Magyar Telekom – közölte a a cég. Ettől 3 milliárd forint plusz bevételt várnak.

A Magyar Telekom már tavaly jelezte, hogy szerződéseit módosítja és beépít egy inflációkövető díjkorrekciót tartalmazó klauzulát.

A cég honlapján az áll, hogy a díjemelés "az otthoni internet-, tv- és telefon szolgáltatások, valamint a mobil hang és net szolgáltatások havi díjaira" vonatkozik.

A forgalmi díjakat, azaz perc- és SMS-díjakat, kiegészítő szolgáltatások díjait a változás nem érinti,

azok nem módosulnak. Ilyenek pl. az eseti netbővítők vagy a set-top boxok díjai.

Arról is tájékoztatják az előfizetőket, hogy "teendőd nincs, az új díjakat automatikusan érvényesítjük március 1-től".

A napokban lehetett olvasni arról, hogy A Vodafone is emelt az árain. A 24.hu egyik olvasója jelezte, hogy a Vodafone értesítette, 9,39 százalékos inflációkövető díjkorrekciót alkalmaznak nála januártól.

A Yettel az Infostathoz elköldött közleményében arról ír, hogy az ÁSZF-ben foglaltak szerint – az ott megismerhető határidővel és módon – alkalmazza az indexált díjkorrekciót az érintett tarifacsomagok árazásán.

A díjakon évente egyszer, a KSH éves átlagos fogyasztói árindex mértékének megfelelően változtatunk, és a KSH által kiadott közlemény közzétételét követő 60 napon belül változnak az árak; a változásról és a változás pontos időpontjáról előzetesen minden érintett előfizetőnket közvetlenül értesítünk. Fontos tudni, hogy az ÁSZF-ben foglaltak szerint

az áremelés automatikus, tehát nem a mi adott évi döntésünktől függ annak mértéke.

Úgy érvelnek: az árindexálás nem egy öncélú folyamat, hiszen a jelen gazdasági helyzetben a Yettel

Fontos, hogy még nem emelnek árat, hiszen "ugyan a KSH most is közzétette már január közepén az előzetes adatokat az éves átlagos fogyasztói árindex (infláció) értékéről, a Yettel Általános Szerződési Feltételei szerint az inflációval korrigált díjak bevezetésére nyitva álló 60 napos határidő nem ezzel a közzététellel indul, hanem attól a naptól, amikor a KSH az inflációs értéket a közlemény formájában a Hivatalos Értesítőben közzéteszi (az elmúlt években ez február utolsó napjaira esett). Az árindexálás automatikus, teljes mértékben a KSH által kiadott inflációt követi és nem jelent egyoldalú szerződésmódosítást".

Azt azért előrevetítik, hogy "a díjkorrekció mértéke várhatóan 14,5% lesz, összhangban a KSH 2023-as naptári évre kiadott gyorsjelentésével, tekintettel arra, hogy a Yettel ÁSZF-e a naptári évre meghatározott éves átlagos fogyasztói árindexhez igazítja az automatikus díjváltozást".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×