INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

magyar telekom

díjemelés

infláció

Érdeklődők a Magyar Telekom T-Pont üzletében, a budapesti Mammut bevásárlóközpontban.

Hamarosan érezhetően többet fizet, ha telekomos

Infostart

Jelentősen emeli árait máricus 1-től a Magyar Telekom. Az inflációhoz igazítják a díjakat. A Vodafone is emelt az árain.

Március 1-jével 14,5 százalékos inflációkövető díjemelését hajt végre a Magyar Telekom – közölte a a cég. Ettől 3 milliárd forint plusz bevételt várnak.

A Magyar Telekom már tavaly jelezte, hogy szerződéseit módosítja és beépít egy inflációkövető díjkorrekciót tartalmazó klauzulát.

A cég honlapján az áll, hogy a díjemelés "az otthoni internet-, tv- és telefon szolgáltatások, valamint a mobil hang és net szolgáltatások havi díjaira" vonatkozik.

A forgalmi díjakat, azaz perc- és SMS-díjakat, kiegészítő szolgáltatások díjait a változás nem érinti,

azok nem módosulnak. Ilyenek pl. az eseti netbővítők vagy a set-top boxok díjai.

Arról is tájékoztatják az előfizetőket, hogy "teendőd nincs, az új díjakat automatikusan érvényesítjük március 1-től".

A napokban lehetett olvasni arról, hogy A Vodafone is emelt az árain. A 24.hu egyik olvasója jelezte, hogy a Vodafone értesítette, 9,39 százalékos inflációkövető díjkorrekciót alkalmaznak nála januártól.

A Yettel az Infostathoz elköldött közleményében arról ír, hogy az ÁSZF-ben foglaltak szerint – az ott megismerhető határidővel és módon – alkalmazza az indexált díjkorrekciót az érintett tarifacsomagok árazásán.

A díjakon évente egyszer, a KSH éves átlagos fogyasztói árindex mértékének megfelelően változtatunk, és a KSH által kiadott közlemény közzétételét követő 60 napon belül változnak az árak; a változásról és a változás pontos időpontjáról előzetesen minden érintett előfizetőnket közvetlenül értesítünk. Fontos tudni, hogy az ÁSZF-ben foglaltak szerint

az áremelés automatikus, tehát nem a mi adott évi döntésünktől függ annak mértéke.

Úgy érvelnek: az árindexálás nem egy öncélú folyamat, hiszen a jelen gazdasági helyzetben a Yettel

Fontos, hogy még nem emelnek árat, hiszen "ugyan a KSH most is közzétette már január közepén az előzetes adatokat az éves átlagos fogyasztói árindex (infláció) értékéről, a Yettel Általános Szerződési Feltételei szerint az inflációval korrigált díjak bevezetésére nyitva álló 60 napos határidő nem ezzel a közzététellel indul, hanem attól a naptól, amikor a KSH az inflációs értéket a közlemény formájában a Hivatalos Értesítőben közzéteszi (az elmúlt években ez február utolsó napjaira esett). Az árindexálás automatikus, teljes mértékben a KSH által kiadott inflációt követi és nem jelent egyoldalú szerződésmódosítást".

Azt azért előrevetítik, hogy "a díjkorrekció mértéke várhatóan 14,5% lesz, összhangban a KSH 2023-as naptári évre kiadott gyorsjelentésével, tekintettel arra, hogy a Yettel ÁSZF-e a naptári évre meghatározott éves átlagos fogyasztói árindexhez igazítja az automatikus díjváltozást".

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018