eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
2022. december 14-i kép egy új euróérméről, amelyen Nikola Tesla feltaláló arcmása látható a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Horvátoszágban kezdetben 1,2 millió, 33 darab euróérmét tartalmazó csomagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.
Nyitókép: MTI/AP/Armin Durgut

Így néz ki a horvát euró, csomagban kapják az emberek – fotók

Horvátország január 1-jén nagyobb ceremónia és ünnepség nélkül lép be a schengeni és euróövezetbe - írta a Jutarnji List című horvát napilap. Már "kaphatók" a horvát eurósok, de fizetni csak januártól lehet velük.

Az év utolsó napján, éjfélkor a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeken felemelik a sorompókat, jelezve, hogy Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli európai uniós schengeni övezethez. Davor Bozinovic belügyminiszter a szlovén, Gordan Grlic Radman külügyminiszter a magyar határon várja majd az újévet.

Marko Primorac pénzügyminiszter és Boris Vujcic jegybankelnök egy zágrábi bankautomatából vesz fel ünnepélyesen euróbankjegyeket éjfélkor, jelezve, hogy január elsejétől Horvátországban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

Zágráb, 2022. december 22.
A 2022. december 14-i képen Horvátország térképe látható egy új euróérmén a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Horvátoszágban kezdetben 1,2 millió, 33 darab euróérmét tartalmazó csomagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető kezdőcsomag összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.
MTI/AP/Armin Durgut
A 2022. december 14-i képen Horvátország térképe látható egy új euróérmén a horvát jegybank zágrábi székházában. MTI/AP/Armin Durgut

"Nem lesznek nagy ünnepségek. Úgy gondolom, itt most szerénynek és alázatosnak kell lennünk, nagyon sokat dolgoztunk érte" - mondta Andrej Plenkovic miniszterelnök a lapinterjúban, hangsúlyozva, hogy jelképesen bár, de mindkét eseményt megünneplik.

Zágráb, 2022. december 22.
A 2022. december 14-i képen egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakra cserél száz kunát egy nő egy zágrábi postahivatalban. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít. A „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz, és kezdetben 1,2 milliót ilyen zacskót bocsátanak rendelkezésre.
MTI/AP/Armin Durgut
A 2022. december 14-i képen egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakra cserél száz kunát egy nő egy zágrábi postahivatalban. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. MTI/AP/Armin Durgut

Horvátországban kezdetben 1,2 millió, 33 darab euróérmét tartalmazó csomagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető kezdőcsomag összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz.

Zágráb, 2022. december 22.
2022. december 14-i kép egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakról a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. A száz kunára becserélhető „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz, és kezdetben 1,2 milliót ilyen zacskót bocsátanak rendelkezésre. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.
MTI/AP/Armin Durgut
2022. december 14-i kép egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakról a horvát jegybank zágrábi székházában. Kezdetben 1,2 milliót ilyen zacskót bocsátanak rendelkezésre. MTI/AP/Armin Durgut

Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×