eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Miért esett hirtelen vissza a gázár? Pletser Tamás elmondja

A magyar hosszú távú gázszerződés volumen szempontból előnyös – ha tényleg szállítanak az oroszok –, az ára viszont nem kedvezőbb annál, amennyiért a nyugatiak vásárolnak – mondta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A melegebb őszi időjárás miatt kisebb a kereslet most a földgázra, emellett pedig a tárolók töltöttségi szintje is magas, ezért van csökkenő pályán a földgáz ára – mondta a megkeresésünkre Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Európában gyakorlatilag megteltek a tárolók, 90 százalékos a töltöttség – bontotta ki a szakértő az egyik fő okot. Az is csökkentette a gázárat, hogy a sok évi átlagnál több fokkal melegebb van Európában, így alacsony a fűtéssel kapcsolatos földgázigény.

„A középtávú előrejelzések szerint a következő két-három hónap a sok évi átlaghoz képest melegebb lehet Európában, ami mindenképpen jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy a gázkereslet alacsonyabb lehet a megszokottnál, ez pedig azt is hozhatja magával, hogy a gázárak valószínűleg nem fognak jelentős mértékben emelkedni. A mostani helyzet azért kegyelmi állapot, tehát ahogy hűvösebb lesz az idő, visszatérünk egy kicsit magasabb árszintekre” – adott időjárás- és gázár-előrejelzést Pletser Tamás.

130-150 euró/MWh-s árakat becsül most a piac a következő hónapokra, ez szerinte reális.

Szóba került, hogy ilyen árak mellett érdemes-e hosszú távú gázszerződést kötni. Az elemző elmondta, hosszú távú szerződést akkor szoktak a gázpiacon kötni, ha új beruházást szeretne finanszíroztatni az a cég, amely ezt a beruházást végzi. Jól jön a banknál egy olyan szerződés, amely mutatja, hogy 10-20 év múlva vesznek a cégtől gázt, ez biztosíthatja a projekt finanszírozását, illetve megtérülését.

„Általában, amikor már ezek a projektek megtérültek, akkor inkább jellemző az, hogy egyfajta spotpiaci, tehát azonnali piaci tranzakciók alakulnak ki. Európában, például orosz viszonylatban ezért inkább a sportpiac a jellemző, hiszen ezeknek az orosz ruházásoknak a nagy része az elmúlt évtizedekben már megtérült” – mondta Pletser Tamás. Hozzátette, hogy ez természetesen az újabb projektekre, az Északi Áramlatra például nem igaz, de ez a kisebb hányad.

Vajon milyen lehet a magyar hosszú távú gázszerződés szaldója? Pozitívumnak tartja a szakértő, hogy

van egy fix mennyiség, amit valószínűleg meg fogunk kapni, bár az oroszokról kialakult megbízhatósági kép az elmúlt időszakban sérült.

„Oroszország a 60-as évek végétől szállít Európának földgázt, és 2022-ig ezek a szállítások nagyon megbízhatóak voltak: amire az oroszok szerződtek, arra ők szállították a földgázt, a legtöbb esetben nagyon nagy precizitással tehát időben és akkor szállítottak, amikor ők ezt megígérték. Ez a kép jelentősen romlott és drasztikusan megváltozott február 24-e után, hiszen a Gazprom jó pár szerződést felmondott részlegesen vagy teljesen. Magyarország esetében az a szerencsés helyzet, hogy egyelőre a Gazprom a szerződésnek megfelelően szállít hozzánk, tehát ilyen értelemben ez a hosszú távú szerződés előnyös” – elemezte egy szempontból a kérdést az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Ugyanakkor az árral kapcsolatban nem tud ilyen határozottan állást foglalni, arról ugyanis nincsenek nyilvános pontos információk: „Úgy tűnik, hogy

nem fizetünk kevesebbet, ezért a földgázért, mint a nyugat-európai vevők,

mivel a hírek szerint ez a földgázszerződés alapvetően a nyugat-európai gáztőzsdék áraihoz van kötve.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×