eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest, Hungary - October 2021: National Archives of Hungary building and streets of Buda hill
Nyitókép: Vladislav Zolotov/Getty Images

Az elmúlt 15 évben nem volt példa ilyen drága változásra a lakáspiacon

Megjelent a KSH legújabb, 2022 második negyedévére vonatkozó előzetes lakásárindexe.

A hivatal adatai alapján – évek óta tartó szkeptikus „elemzői” hangok a lakásárakkal kapcsolatban ide, háború és bizonytalanság oda – az első negyedévhez képest 5,2 százalékkal emelkedtek az országos lakásárak – írja a Portfolio hangsúlyozva: ez egyelőre egy előzetes érték, a később beérkező adatok feldolgozása után még lehetnek benne változások.

Ami az éves drágulást illeti, 2021 és 2022 második negyedéve között 22,8 százalékkal mentek feljebb a lakásárak, ami szinte hajszálpontosan megegyezik a 2021 utolsó negyedévében mért értékkel. Ilyen volumenű éves drágulásra – a két negyedévet leszámítva – a 2007 óta vezetett adatsorban még soha nem volt példa.

Mint olvasható, az intenzívebb áremelkedés feltehetően annak volt köszönhető, hogy a háború és az azzal járó bizonytalanabb gazdasági környezet elől több befektető is a lakáspiacon keresett menedéket, másrészt tavasszal még az egyre magasabb kamatok miatt előremenekülő saját célú vásárlások is erősítették a keresletet. Emellett elmondható, hogy míg a korábbi években vagy Budapesten, vagy vidéken volt kiugró a drágulás, így az országos átlagot valamelyik mindig lejjebb húzta, addig a mostani időszakban vidéken és a fővárosban egyaránt jelentős volt az áremelkedés.

Jól látszik az is, hogy 2020 óta az új lakások ára jelentősen nagyobb mértékben emelkedett mint a használtaké, és ebben csak az idei év hozott közeledést. Az előttünk álló időszakban ugyanakkor a rezsiköltségek emelkedése és a szűkülő kínálat a kereslet csökkenése mellett is újra az új lakások árát emelheti jobban – írja a gazdasági portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×