eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Traktor növényvédőszert permetez a Mokos pincészet meggyültetvényében Palkonyán 2019. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Még pár év, és néhány helyen már egyáltalán nem lehetne növényvédőzni

A rovarirtó szerek használatának szigorú korlátozását tervezi az Európai Bizottság: a fenntarthatóság és a biodiverzitás megőrzésének érdekében azt szeretnék elérni, hogy 2030-ra felére csökkentsék azok használatát.

Az egészségesebb és környezetbarátabb élelmiszerek előállítását célzó Termőföldtől az asztalig (Farm to fork) stratégia részeként tálalta az ötletet a bizottság - elmondásuk szerint nem betiltani akarják a vegyi eredetű növényvédők használatát, ugyanakkor minden tagállamra nézvést kötelező lenne a most használt mennyiség 50 százalékára redukálni a 2030-as értéket.

Frans Timmermanns ugyanakkor arról is beszélt a Euronews szerint, hogy lesznek olyan területek, amelyeken tényleg nem lehet majd semmiféle rovarirtót alkalmazni.

"2030-ra a vegyszeres növényvédő szerek felét alternatívákkal kell helyettesíteni: olyan gyakorlatokkal, mint a vetésforgó, és az olyan technológiákkal, mint a precíziós gazdálkodás. Azt is javasoljuk, hogy tiltsák be a rovarirtók használatát olyan érzékeny területeken, mint az iskolák és kórházak környéke, valamint a parkok és a játszóterek" - mondta Timmermanns újságíróknak.

Vita alakult ki a kérdésben

A tagállamoknak rendszeresen jelentést kellene tenniük az elért eredményekről, a következő öt évben pedig uniós alapból finanszírozhatnák az új követelményeknek való megfeleléshez szükséges eszközöket.

A javaslattal egyes kormányok nem értenek egyet.

"Az időzítés teljesen alkalmatlan ennek a javaslatnak a megtételére: olyan pillanatban vagyunk, amikor Európában szükség van élelmiszerre" - mondta Herbert Dorfmann olasz parlamenti képviselő. Ezzel a megközelítéssel ugyanakkor a zöld képviselők nem értenek egyet. Pär Holmgren svéd EP-képviselő szerint az EU-nak meg kell határoznia egy időpontot, amikorra teljesen megszűnik a vegyszeres növényvédő szerek használata.

"Meg kell értenünk, milyen hatalmas szakadék tátong a fenntarthatóság és a nem fenntarthatóság között. És amíg továbbra is használjuk a növényvédő szereket, addig több problémába fogunk ütközni, mint amennyi előnye van ennek a típusú gazdálkodásnak" - fogalmazott.

Egy szakszervezet segítséget kér

A Copa Cogeca, az európai mezőgazdasági termelők legnagyobb szakszervezete támogatja a növényvédőszerek kivezetését, de nem akármilyen áron.

"Az európai mezőgazdasági közösség támogatja a növényvédő szerek használatának csökkentésére irányuló globális célkitűzést. De ennek érdekében az európai mezőgazdasági termelőknek és agrárszövetkezeteknek

rendelkezésre álló, biztonságos, hatékony és megfizethető eszközöket kell biztosítani, amelyeket még ki kell fejleszteni.

A szigorúbb szabályok nem oldják meg a növényvédelem alapvető problémáit: a különböző termékek betiltása anélkül, hogy elegendő hatékony alternatíva állna rendelkezésre, nem hatékony megközelítés" - vélekednek.

A tervek tartalmaznak egy kötelező természetvédelmi célt is, amelynek értelmében az országoknak 2030-ra a károsodott ökoszisztémák ötödét helyre kell állítaniuk.

Ez mindenki számára előnyös az EB szerint

Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa a Euronewsnak adott exkluzív interjújában elmondta, hogy a természet helyreállítása mindenki számára előnyös.

"El kell felejtenünk azt a mítoszt, hogy a természetért tenni költségekkel jár, de nincs haszna. Hatásvizsgálatunk azt mutatja, hogy egy befektetett euró nyolc euró hasznot hoz" - mondta Sinkevičius. Az egyik fő cél a beporzók,

például a méhek számának növelése,

ami a szakértők szerint növeli a mezőgazdasági terméshozamot és segít az ökoszisztémák természetes helyreállításában.

A terveket az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt azok törvényerőre emelkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×