eur:
387.65
usd:
357.33
bux:
68407.58
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: Pixabay

Megállíthatatlan a tej drágulása, és nem is látszik, mikor lesz a vége

Harminc százalékot meghaladó drágulás volt az elmúlt hónapokban a tej és a tejtermékek piacán – véli a Tej Terméktanács ügyvezetője.

Az elmúlt 12 hónapos időszakban mind a nyers tej, mind a feldolgozott tej és tejtermékek esetében is jelentős, 30 százalék fölötti áremelkedés volt tapasztalható – mondta Harcz Zoltán, megjegyezve, hogy a kiskereskedelmi árakról nincsenek hivatalos adataik, csak a nyers tej és a feldolgozók átadói árára van rálátásuk.

A tej világnapja alkalmából tartott országos szakmai találkozón több előadó is úgy fogalmazott, rendkívül kiszámíthatatlan a tejpiac, folyamatosan emelkedik a takarmány, az energia, az állatgyógyászati eszközök, a csomagolóanyagok ára, de nőttek a munkabérek is. Súlyosabb gondnak tartja az Tej Terméktanács ügyvezetője, hogy az emelkedés teljesen kiszámíthatatlan, és

nem látni azt a pillanatot, amikor a importköltségek stabilizálódhatnának.

A szakember arra is kitért, hogy a tejtermelők, a tejfeldolgozók, a kiskereskedők, a szakmai szervezet, az ellenőrző hatóság és a kormányzat munkájának köszönhetően sikerült kiszorítani a rendkívül olcsó importtejet, vagyis a fogyasztói tej 95-98 százalékban már magyar a polcokon.

„A tejeknél elértük a céljainkat, de a tejfölnél, a túrónál, a kefirnél és a trappista sajtnál sem olyan rossz a helyzet” – fogalmazott. Viszont a sajtoknál minden második kilogramm továbbra is import, vajnál és joghurtnál pedig még ennél is rosszabb az arány.

Hangsúlyozta: nem az a cél, hogy kizárólag hazai tej és tejtermékek kerüljenek a polcokra, de amit mi is elő tudunk állítani, és a magyar lakosság nagy szeretettel fogyaszt, ott egészségesebb az a polckép, ahol többségében vannak hazai eredetű termékek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Hogy lehet osztrák állampapírt venni magyarként? Utánajártunk

Hogy lehet osztrák állampapírt venni magyarként? Utánajártunk

Az állampapír-portfólió diverzifikálása érdekében nem ördögtől való dolog azon gondolkodni, hogy vajon magyarként lehet-e szomszédos országokban eurós állampapírt vásárolni. A jó hír az, hogy az osztrákoknál már lehet, ráadásul a kincstári számlán minden költségmentes. Nehezítő körülmény, hogy elektronikus személyi kiváltása szükséges, de a Portfolio kérdésére az osztrák kincstár elárulta: már vizsgálják ennek a feltételnek a módosítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 08:56
×
×
×
×