INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

tej

tejtermék

drágulás

tej terméktanács

harcz zoltán

Megállíthatatlan a tej drágulása, és nem is látszik, mikor lesz a vége

Megállíthatatlan a tej drágulása, és nem is látszik, mikor lesz a vége

Harminc százalékot meghaladó drágulás volt az elmúlt hónapokban a tej és a tejtermékek piacán – véli a Tej Terméktanács ügyvezetője.

Az elmúlt 12 hónapos időszakban mind a nyers tej, mind a feldolgozott tej és tejtermékek esetében is jelentős, 30 százalék fölötti áremelkedés volt tapasztalható – mondta Harcz Zoltán, megjegyezve, hogy a kiskereskedelmi árakról nincsenek hivatalos adataik, csak a nyers tej és a feldolgozók átadói árára van rálátásuk.

A tej világnapja alkalmából tartott országos szakmai találkozón több előadó is úgy fogalmazott, rendkívül kiszámíthatatlan a tejpiac, folyamatosan emelkedik a takarmány, az energia, az állatgyógyászati eszközök, a csomagolóanyagok ára, de nőttek a munkabérek is. Súlyosabb gondnak tartja az Tej Terméktanács ügyvezetője, hogy az emelkedés teljesen kiszámíthatatlan, és

nem látni azt a pillanatot, amikor a importköltségek stabilizálódhatnának.

A szakember arra is kitért, hogy a tejtermelők, a tejfeldolgozók, a kiskereskedők, a szakmai szervezet, az ellenőrző hatóság és a kormányzat munkájának köszönhetően sikerült kiszorítani a rendkívül olcsó importtejet, vagyis a fogyasztói tej 95-98 százalékban már magyar a polcokon.

„A tejeknél elértük a céljainkat, de a tejfölnél, a túrónál, a kefirnél és a trappista sajtnál sem olyan rossz a helyzet” – fogalmazott. Viszont a sajtoknál minden második kilogramm továbbra is import, vajnál és joghurtnál pedig még ennél is rosszabb az arány.

Hangsúlyozta: nem az a cél, hogy kizárólag hazai tej és tejtermékek kerüljenek a polcokra, de amit mi is elő tudunk állítani, és a magyar lakosság nagy szeretettel fogyaszt, ott egészségesebb az a polckép, ahol többségében vannak hazai eredetű termékek.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Tejpiac: a minduntalan drágulás még hagyján
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018