eur:
390.24
usd:
364.25
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Budapest, 2019. február 8. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének déli homlokzata az V. kerületi Szabadság téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Elemző: csak jelentős forintgyengülés késztetheti gyors beavatkozásra az MNB-t

Ha a piaci körülmények nem indokolják, akkor a jegybank legközelebb június végén léphet – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

A várakozásoknak megfelelően csütörtökön reggel újabb 30 bázisponttal 6,75 százalékra emelte az egyhetes betét irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank. "Nem okozott meglepetést a jegybank" – értékelt Beke Károly, a Portfolio elemzője, emlékeztetve arra, hogy kedden Virág Barnabás MNB-alelnök már jelezte, hogy az egyhetes irányadó kamat esetében marad az eddigi 30 bázispontos havi szigorítási tempó.

Keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A Portfolio munkatársa szerint ha a piaci folyamatok nem indokolják, június végéig nem várható további kamatemelés, mert a jegybank is azt hangsúlyozza, rugalmas az egyhetes betéten keresztül, tehát ha a pénzpiaci folyamatok úgy alakulnak, bármikor tud menet közben is kamatot emelni. Beke Károly úgy véli, az MNB akkor kerülhetne válaszút elé, ha a forint tartósan 400 fölé gyengülne, és meg akarná fékezni a folyamatot.

A piac várakozásai szerint a mostanihoz hasonló ütemben folytatódik majd a szigorítást, tehát június végén – amikor friss inflációs jelentés is lesz –, újabb 50 bázisponttal emelkedhet az alapkamat, majd újabb 30 bázisponttal az irányadó kamat.

„Igazából annyi történt ahhoz képest, amit eddig gondoltunk, hogy nem júniusban, hanem valószínűleg csak szeptemberben tud majd így összeolvadni a két kamatszint, hiszen csökkent a különbség a kettő között” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×