eur:
395.08
usd:
370.84
bux:
65084.76
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Fél szobával kevesebb jut most a hitelfelvevőknek

Múlt hónapban 12,5 ezer ingatlan cserélt gazdát a Duna House becslése alapján. Ez 12 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Sokan arra várnak, hogy csökkenjenek a kamatok, de az irányadó kamat nemrég újból emelkedett.

A kamatemelések miatt fél szobával kevesebbre jut a hitelfelvevőknek a tavalyihoz képest a Bankmonitor szerint. A lakáskölcsönök havi törlesztője ugyanis harmadával, átlagosan csaknem 35 ezer forinttal emelkedett az egy évvel korábbihoz hasonlítva – idézi a RTL Híradót az Index.

Ez 31 százalékos drágulás, tehát egy átlagos hitelfelvevőnek összesen 8,5 millió forinttal kell többet fizetnie a kamatemelések miatt. Ugyanakkor a hitelek jobban drágulnak, mint amennyire a bérek emelkedtek az elmúlt időszakban. Kiemelik, emiatt ugyanaz a család kevesebb hitelt kaphat, mint tavaly, pedig éppen több pénzre lenne szükség az elszállt ingatlanárak miatt.

Az elmúlt évhez képest 10-15 százalékkal kerülnek többe az ingatlanok Magyarországon, van, ahol 30-40 százalékos drágulás volt megfigyelhető.

A meglévő hitelek egyelőre nem drágulnak. A kamatstop közel egy hónapig még tart 330 ezer, változó kamatozású kölcsönre. A kormány azt írta az RTL Híradójának, hogy júniusban döntenek a folytatásról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×