eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kettes termináljának új, fapados járatokat kiszolgáló utasmólója az átadás napján, 2020. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kiss Róbert Richard: a fapadosoknak jelenthet csak problémát a légiforgalmi különadó

A gazdaság egészének viszont biztosan nem: aki nem Rómában költ a hétvégén, hanem helyette Miskolc-Tapolcán, még hasznot is hoz.

A kormány döntése értelmében nyolc szektornak kell különadót fizetnie, amely a rezsivédelmi és honvédelmi alapba folyik. A légitársaságoktól 30 milliárd forintot vonnának el - jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő, az InfoRádió Világszám című utazási magazinjának szerkesztő-műsorvezetője nem számol az utasforgalom csökkenésével.

Az induló utasonkénti adó beszedésére egyébként - mint rámutatott - van példa más országokban, az EU-ban és másutt is, ráadásul a mértéke is ugyanakkora, mint amekkora összegről (10-15 euró) Magyarországon szó van.

"Ez elsősorban zöldadóként szerepel külföldön. Érzékenyebben a fapados cégeket fogja érinteni" - tette hozzá.

Szerinte az áthárításra - ha lesz ilyen - két megoldást is alkalmazhatnak:

  • nyitnak egy külön rubrikát, és deklarálják, hogy a 10-15 eurót emiatt kérik el pluszban a jegy mellé
  • szabad árképzés alapján egyszerűen beépítik a jegyárba.

Hogy lesz-e emiatt állandó járattörlés, arról azt mondta, mivel az utasok számára nem lesz visszatartó hatása az emelésnek, aligha, de persze a társaságok bárhogy dönthetnek.

"Továbbá bármilyen furán hangzik, aki emiatt nem utazik el Budapestről, többet fog költeni Magyarországon; előfordulhat, hogy valaki nem Rómában költ, hanem Miskolc-Tapolcán.

Általában az idegenforgalmat ez a különadó nem roppantja meg, sőt"

- jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×