eur:
389.73
usd:
362.07
bux:
68308.25
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

12 ezer káros vegyi anyagot is betilthat az EU

Az ártalmas anyagokat ma még kozmetikumokban, játékokban és csecsemőknek szánt termékekben is használják

A káros anyagokkal kapcsolatosan megszületett, valaha volt legnagyobb korlátozást vezethetik be az Európai Unióban a közeljövőben: akár a fogyasztóknak szánt termékek 74 százalékában jelen levő, mintegy 12 ezer káros anyag is tiltólistára kerülhet a Euronews cikke szerint.

Tatiana Santos, az Európai Környezetvédelmi Iroda vegyianyag-politikai menedzsere szerint az Európai Bizottság bejelentése új fejezetet nyit az e káros anyagok által jelentett növekvő fenyegetéssel való szembenézésben.

"A tervezett nagy méregtelenítés azt ígéri, hogy szinte valamennyi gyártott termék biztonságosságát javítja, és gyorsan csökkenti iskoláink, otthonaink és munkahelyeink vegyszerintenzitását" - mondja.

Teljes kategóriákat szabályoznának

A hétfőn közzétett terv szerint

rákhoz, meddőséghez, a vakcinák csökkent hatékonyságához és más egészségügyi problémákhoz köthető anyagokat terveznek betiltani.

A terv vegyi anyagok teljes kategóriáira összpontosít, mint tűzálló anyagok, PVC-műanyagok és biszfenolok, amelyeket kemény műanyagok, például vizespalackok gyártásához használnak. A terv kiterjed a PFA-kra is, amelyeket örökké tartó vegyi anyagoknak neveznek, mivel a környezetben való lebomlásuk nagyon sokáig tart. Az Európai Vegyianyag-ügynökség rendszeresen felülvizsgálja majd a korlátozott anyagok listáját.

Már a bolygót fenyegetik a vegyi anyagok

A kémiai szennyezés átlépte a bolygó szintű határt, mondták tudósok 2022 elején: a határ átlépése az ökoszisztémák összeomlásához vezethet, és veszélyeztetheti az emberiség jövőbeli túlélését. Egy múlt havi ENSZ-jelentés is megállapította, hogy a vegyi szennyezések több halálesetet okozhatnak, mint a koronavírus. A jelentés szerzői azonnali és ambiciózus intézkedéseket sürgettek egyes mérgező anyagok betiltására.

Becslések szerint

200 ezer vegyi anyagot használnak az EU-ban,

a globális értékesítés 2000 és 2017 között több mint kétszeresére nőtt. Az Európában gyártott vegyi anyagok háromnegyede veszélyes: az Európai Bizottság által végzett hivatalos közvélemény-kutatás szerint az európaiak 84 százaléka aggódik a vegyi anyagok egészségre gyakorolt hatása miatt, 90 százalékuk pedig a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.

Túl gyorsan születnek új vegyi anyagok

Mivel az ipar nagyjából 1,4 másodpercenként fejleszt ki egy új vegyi anyagot, az EU-nak nehéz volt lépést tartani a vegyi anyagok egyenkénti szabályozásával.

Az elmúlt 13 évben mintegy kétezer anyagot tiltottak be az EU-ban, többet, mint bármely más régióban a világon.

Ezek a korlátozások azonban csak nagyon kevés termékre, például kozmetikumokra és játékokra vonatkoznak.

Az új ütemterv szerint a jogi korlátozásokat a vegyi anyagok családjának legveszélyesebb tagjai fogják meghatározni. Az EEB szerint ez segítene véget vetni annak az iparági gyakorlatnak, hogy a vegyi anyagok formuláit kissé módosítják a tilalmak kijátszása érdekében, és becslései szerint 2030-ra 4000-7000 különböző anyagot lehetne betiltani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×