eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Már egymás termékeiből lopják a chipet a gyártók

Az egyik gyártó mosógépeket vásárolt fel, hogy az onnan kinyert félvezetőket használja fel saját termékéhez.

A piaci szereplők egyre nagyobb tábora tűnik derűlátónak a 2020 első felében kezdődött félvezetőhiány kapcsán, a jövő év során a remények szerint nagy vonalakban rendeződhet a helyzet. Ugyanakkor a chipek gyártáshoz szükséges berendezéseket készítő ASML vezérigazgatója a vállalat pénzügyi eredményeinek ismertetése során meghökkentő sztorival rukkolt elő: állítása szerint egyes cégek arra kényszerültek, hogy mások termékeiből szedjék ki a szükséges félvezetőket – írja az Origo.

Peter Wennick a múlt héten egy ipari termékeket gyártó konglomerátum vezetőjével tárgyalt, aki azzal „dicsekedett", hogy komplett mosógépeket vásárolnak az elektronikájukban lévő egyes komponensekért, amelyeket aztán a saját ipari moduljaikba építenek be.

Ez persze egyáltalán nem általános praktika, az iparági szereplők jellemzően a termékeik butításával csökkentették a félvezetők iránti igényeiket, például az autógyártók kevésbé fontos funkciókért felelős elektronikák kiszedésével növelték a legyártható kocsik számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×