eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: unsplash.com

Drágább mulatság lehet az öltözködés a klímaváltozás miatt

Az egekbe szökhet a gyapot ára a klímaváltozás miatt, ennek hatására pedig drágulhatnak a ruhák.

Egy nemrég megjelent átfogó jelentés szerint már két évtizeden belül a világ gyapottermelő területeinek háromnegyede veszélyes hőstressznek lesz kitéve – hívta fel a figyelmet Lehoczky Annamária éghajlati szakértő, a Másfélfok állandó szerzője hozzátéve, hogy a hőség mellett a globális felmelegedés következtében kialakuló heves esőzések, árvizek, valamint tüzek mind-mind negatívan hatnak majd a növény termesztésére. Mindez pedig százmilliók megélhetését is érintheti, ugyanis jelenleg a gyapottermesztés és -feldolgozás nagyjából 350 millió embernek biztosít meélhetést.

A termelők túlnyomó többsége kevesebb mint 2 hektáron termeszt gyapotot, a probléma pedig az – tette hozzá az éghajlati szakértő –, hogy a kisgazdaságoknak alig vannak tartalékaik. A negatív hatások, az alacsonyabb minőségű terméshozam ugyanakkor az egész ellátási lánc mentén érezteti majd a hatását, hiszen egyre nagyobb pamuthiány léphet föl a piacon, és emiatt a textilipari termék ára az egekbe szökhet, amit mi Európában a dráguló ruházatokon keresztül fogjuk megérezni – magyarázta Lehoczky Annamária emlékeztetve, hogy az Európai Unió nagyon erősen függ az importtól, és bár ez a pamut esetében csökkent az elmúlt években, ezzel párhuzamosan viszont meredeken emelkedik a kész ruhaneműk behozatala.

Az éghajlati szakértő elmondta, hogy egy viszonylag univerzális definíció szerint a fenntartható gyapotot úgy termesztik, hogy az minimális környezeti hatással jár. Ebbe beletartozik az is, hogy minimális a vízlábnyoma, de tisztességes megélhetést nyújt a termelőknek – hangsúlyozta. Hozzátette: ez a fajta fenntartható pamut jelenleg a világ teljes kínálatának nagyjából az ötödét teszi ki, ugyanakkor az egy pozitív tendencia, hogy a fogyasztók nyomására egyre több vezető ruhagyártó vállalja, hogy teljes mértékben fenntartható pamutra térnek át. Lehoczky Annamária végül azt is megjegyezte, hogy személetváltás is szükség lenne, hiszen tudatos és kevesebb ruhavásárlással bárki csökkentheti az új nyersanyagokra való igényt, és így a ruhaipar környezeti lábnyomát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×