eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Two hand pointing to virtual artificial intelligence with cloud technology transformation and internet of thing .  Cloud technology management big data include business strategy , customer service.
Nyitókép: Dilok Klaisataporn/Getty Images

Deák András: erre a forgatókönyvre nem volt orosz biztonsági tervezés

Óriási gazdasági visszaesés jön Oroszországban, és súlyos csapást jelent a technológiai és informatikai embargó – mondta a térség gazdasági szakértője.

Egyes elemzések szerint legalább 20-30 évet eshet vissza az orosz gazdaság az orosz–ukrán háború következményeként. A hatások összetettek, Oroszország integrálódott a világ gazdasági rendszerébe, most pedig a nemzetközi cégek kivonulása miatt a technológiai rendszereket is újra kell építeni.

Oroszország jobban megszenvedi majd a mostani büntetőintézkedéseket, mint a 2014-es – a Krím annektálásért kiszabott – szankciókat, de nagy kérdés, mennyire fog tudni adaptálódni – mondta Deák András.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint a közvetlen pénzügytechnikai szankciók esetében egy éven belül pontos választ kaphatunk, hogy Oroszország képes-e kezelni a helyzetet. Jelenleg azonban úgy fest: igen, vagyis újra fogja tudni építeni a devizamérlegét az ország, és az exportnak köszönhetően viszonylag sok eurójuk, dollárjuk lehet, főként, ha a nyersanyagárak elszabadulnak. Bár importjuk nem lesz, az export akár napi kétmilliárd dollárt is jelent a számukra – mutatott rá a szakértő.

Deák András szerint a külkereskedelem terén nehéz bármit is kezdeni Oroszországgal, legalábbis rövid távon.

Ami viszont kemény csapást jelenthet, az a technológiai és informatikai embargó

– tette hozzá –, vagyis, hogy egyszerűen nem kapnak hozzáférés bizonyos új alkatrészekhez, szoftverfrissítésekhez. Emlékeztetett: az elmúlt évtizedekben relatíve széles körben áramlott a nyugati technológia Oroszországba, amit Kína vagy a Távol-Kelet nem fog tudni kiváltani.

A szakember elmondása alapján Oroszország a háború áraként – különböző becslések szerint – 8-20 százalékos GDP-visszaeséssel számolhat az idén, de a világgazdaság rendszere is megszenvedi a konfliktust. Deák András megismételte, sok függ attól, hogy mennyire képesek adaptálódni, amiben Kínának is nagy szerepe lehet, mert láthatóan lehetőségként éli meg, hogy az „ölébe eshet” Oroszország.

"Bizony, technológiák teljesen eltűnhetnek, köztük a Boeing-alkatrészek, amiket a kínaiak sem fognak tudni direktben leszállítani, ezért átmenetileg a polgári légi közlekedés is leállhat. De ilyenkor jön a barkácsolás” – jegyzete meg a szakértő, hozzátéve, hogy miután számos szektor érintett,

komoly infrastruktúra-átépítésre lesz szükségük, ami általában tőkeintenzív és sokáig tart.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatárs arra is felhívta a figyelmet, hogy manapság szinte minden, akár egy közműcég is, igényel valamiféle informatikai támogatást, ezért nem mindegy, hogy mely szoftvereket tarthatják meg, és melyeket kell majd lecserélni Oroszországban. „Erre vonatkozóan csak mérsékelt volt az eddigi orosz biztonsági tervezés” – vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×