eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Háborús félelmek: az arany mellé még két befektetési forma is felzárkózott

A BÁV 2022. évi műtárgybefektetési indexének adatai alapján az aranyba, ékszerbe és műtárgyba fektetők aránya több mint a duplájára nőtt tavaly óta; az utóbbi két hónapban jelentősen nőtt az aranyékszerek és a befektetési aranytömbök forgalma a BÁV-nál - közölte a műkereskedelmi társaság.

Az emelkedés egyik oka lehet, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szerint a műtárgyakba való befektetés legalább a reálérték megőrzését biztosíthatja, 41 százalék pedig úgy gondolja, hogy infláció feletti hozamot is várhatnak tőlük.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a legtöbben még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartják a pénzüket, de ezen megtakarítási formák népszerűsége - legfőképpen az infláció miatt - az elmúlt két évben csökkent.

A BÁV jelezte, hogy a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények a legkedveltebbek, ezt 50 százalék vásárolna, de szorosan mellettük ott vannak az ékszer-befektetések is 46 százalékos népszerűséggel. Harmadik helyen az órák állnak, továbbá az elmúlt évhez képest emelkedett a szobrok, kisplasztikák népszerűsége.

A BÁV indexe egyébként a tavalyi 40,1-ről idén 37,6-ra mérséklődött, és ezzel visszaállt a két évvel korábbi szint közelébe. Az okok között a meglóduló infláció és a kivárásra késztető gazdasági-politikai bizonytalanság állhat, ám több tényező is arra utal, hogy csak átmeneti megtorpanásról van szó - magyarázták.

Az index a várható befektetési szándék különböző dimenzióit egyesíti egyetlen értékben a 0 és 100 közötti skálán, amelynél a növekvő érték nagyobb befektetési kedvet jelent, és azt jelzi, hogy a jövőben több ilyen jellegű befektetés várható.

A műtárgybefektetési indexet a BÁV Aukciósház nemzetközi példákra építve, 2019-ben vezette be; idén immár negyedik alkalommal végezte el a felmérést.

A reprezentatív kutatást a NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. közreműködésével végezték idén februárban, még az ukrajnai háborús konfliktus előtt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×