eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Woman Is shopping at the supermarket while wearing a protective face mask
Nyitókép: ArtistGNDphotography/Getty Images

Tolongás a multiknál az árstopos termékekért – de nem csak a háztartások részéről

Hatalmas forgalomnövekedés tapasztalható, 60-80 százalékos bővülésről is hallani.

Jóval több fogyott a boltokban az elmúlt két hétben azokból a termékekből, amelyeknek az árát vissza kellett csökkenteni a tavaly októberi szintre. A Portfolio értesülése szerint nagyjából 60-80 százalékos forgalomnövekedés tapasztalható a nagyobb láncoknál az árstopos termékeknél. Ezt a növekedést azonban nem magyarázza az, hogy egy kicsit többet vesznek az árstopos termékekből a háztartások.

Mint olvasható, a nagy láncok többsége február elején mennyiségi korlátozást vezetett be az árstopos termékekre vonatkozóan. Egész egyszerűen azért, mert el akarták kerülni, hogy néhányan felvásárolják a készleteiket. A lap úgy tudja, a bevezetéskor a cégek alapvetően nem amiatt aggódtak, hogy a háztartások megveszik a teljes készletet, hanem azért, hogy a kisboltosok egyszerűen besétálnak a multikhoz, és a beszállítók helyett tőlük veszik meg a készleteiket.

Ez nem is volt alaptalan várakozás a részükről. A Portfolio információ szerint a legkisebb boltok tulajdonosainak egy része februárra már magasabb beszerzési árajánlatokat kap a beszállítóktól több árstopos termék esetében, mint amennyiért a multik polcairól megveheti azokat bárki.

„Bizonyára kicsit többet vesznek a háztartások az árstopos termékekből, 5-10, talán 20 százalékkal többet.

A 60-80-300 százalékos növekedés azonban egyértelműen nem csak a családok számlájára írható

– mondta a lap egy, a kiskereskedelemre rálátó, a téma érzékenysége miatt név nélkül nyilatkozó forrása. Szerinte a forgalomnövekedésben benne vannak azok a kisboltok is, amelyek a beszállítóktól most februárban magasabb áron kapják a termékeket, mintha besétálnának a nagy láncokba.

A lap a többi között arra is kitér, hogy a beszerzési árak növekedése miatt szépen lassan elkezdtek megjelenni a vendéglősök is a nagy láncokban, akik ott veszik meg az árstopos, tartós élelmiszereket, ami ugyancsak szerepet játszhat a forgalomnövekedésben.

Amiből gond lehet

A piacra rálátó szakértők szerint nem tilos, hogy a kisboltok a beszállítók helyett a multiknál vásároljanak, azonban az árstopos termékek között bizony vannak olyanok, ahol garantálni kell a hűtési láncot, ezek pedig a hústermékek. A beszállítók egészen a boltba érkezésig garantálják a tökéletes hűtési láncot; ha viszont egy hálózatfüggetlen kisboltos a nagy láncokban veszi meg a csirkemellet, a farhátat és a sertéscombot, majd átszállítja, és beteszi a saját boltjának a hűtőjébe, az már egy egészen másik történet. A beszerzési árak drasztikus emelése viszont egyre több kényszerpályát okoz.

Ha minden úgy megy, ahogy eddig, és tovább nő a multik forgalma az árstopos termékek körében, akkor a Portfolio egyik forrása szerint könnyen lehet, hogy nemcsak kissé megcsappan a minőségi termékek köre egyes nagy láncoknál is, hanem drasztikusan szűkül. Sokan azt a fajta árstopos terméket fogják kínálni, amin a legkisebb a veszteség; ezek pedig jellemzően a legolcsóbb termékek.

„Megeshet, hogy lesz, ahol a legsilányabb minőségeket vehetjük csak le a polcokról”

– teszik hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×