eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Fontos levelet kapnak a kamatstopban érintettek

Megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnök kabinetfőnökének rendelete, amiből kiderül, miként kell tájékoztatniuk a bankoknak az adósokat arról, hogy érvényes rájuk a kamatstop. Azt is fel kell tüntetniük, havonta hány forint megtakarítást jelent számukra a január 1-jén életbe lépett és június 30-áig érvényes szabályozás.

Szenteste tették közzé a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által december 22-én bejelentett jelzáloghiteles kamatstop részleteit. Az intézkedés a kormányzati becslések szerint 474 ezer jelzáloghitel-szerződést érint, átlagosan havi 11 ezer forintos megtakarítást jelent az érintetteknek, és 30 milliárd forintot tesz át a bankok kasszájából a családok zsebébe.

Az esetek nagy részében nem a törlesztőrészlet csökkenéséről, hanem a törlesztőrészlet-emelkedés elmaradásáról beszélhetünk – jegyzi meg a Portfolio, felidézve a rendelet egyes részleteit: A hitelezőnek a referencia-kamatláb változásáról az első esetben a szerződés szerinti fordulónapig (ha a jövőben lesz a fordulónap), vagy 2022. január 31-ig (ha október 27-e óta ez már megvolt) kell tájékoztatni az adóst, ennek tartalmát a miniszterelnök kabinetfőnöke határozza meg.

Hozzáteszik: hétfőn megjelent a szabályozás a Magyar Közlönyben, mely alapján a hitelezőknek az adóst az 1/2022. (I. 3.) MK rendelet 1. melléklete szerinti szöveg alkalmazásával kell tájékoztatniuk arról, hogy a referencia-kamatláb maximalizálása, vagyis a kamatstop érinti a hitelszerződését. A levél tartalma az alábbi lesz:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×