eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Portrait of engineer man or worker, people, with solar panels or solar cells on the roof in farm. Power plant with green field, renewable energy source in Thailand. Eco technology for electric power.
Nyitókép: tampatra/Getty Images

Meghosszabbítják a lakossági napelemes pályázatot

Az ITM szándékai szerint 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek.

Meghosszabbodik a lakossági napelemes pályázat beadási határideje – közölte csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hozzátéve, hogy a kormány célja, hogy hazánk 2050-re klímasemleges országgá váljon, így a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően jelentősen növeli a napenergia-termelést, és tíz év alatt meghatszorozza a kapacitást. Ehhez jelentős állami támogatást kívánnak biztosítani, amit az első nagyszabású, összesen több mint 201 milliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázat is szolgál – olvasható.

A felhívást övező fokozott érdeklődésre tekintettel a pályázatok beadására minden szakaszban még közel három héttel tovább lesz lehetőség, aminek köszönhetően akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint – áll a közleményben.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a pályázatok benyújtásának sorrendje nem számít, ugyanis minden, határidőn belül benyújtott kérelem elbírálásra kerül. A jövedelmi feltételeket teljesítő pályázók egy objektív rendszer alapján kapnak pontszámot, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A pályázat forrásait a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és biztosítja.

A nagy érdeklődésre való tekintettel

a pályázatok beadási határideje húsz nappal meghosszabbodik,

így az első szakasz (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye lakosai) számára január 16-án 18:00 órára, a második szakasz (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye lakosai) számára január 23-án 18:00 órára, a hétfőn megnyílt harmadik szakasz (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosai) számára január 30-án 18:00 órára módosul. A negyedik, utolsó szakasz december 27-én 17:00 órától indul majd Budapest és Pest megye lakói számára, ők február 6-án 18:00 óráig nyújthatnak be pályázatot.

A tájékoztatás szerint a napelem.palyazat.gov.hu oldalon a teljes pályázati felhíváson és mellékletein kívül megtalálható az immár több mint 1300 vállalkozást felsoroló, regisztrált kivitelezők listája, a pályázat benyújtását segítő oktatóvideók, valamint az érdeklődők választ kaphatnak a gyakran előforduló kérdésekre is. Emellett ingyenes segítség igényelhető a Széchenyi Programiroda regionális irodáiban, illetve további kérdésekkel az ÉMI Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatához is lehet fordulni a nap@emi.hu e-mail címen, vagy a 06-30-705-2388 telefonszámon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×