INFORÁDIÓ
2022. január 28. péntek
Karola, Károly

helyreállítási terv

európai bizottság

támogatás

gyévai zoltán

European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium

Eldőlt - Idén nem jön már uniós pénz

Nem sikerült elfogadtatnia a magyar kormánynak a helyreállítási tervét Brüsszellel, így idén már nem jön forrás ebből az alapból. Azért lett volna előnyös az idei megállapodás, mert akkor Magyarország teljesítési igazolások bemutatása nélkül is hozzájuthatott volna vissza nem térítendő támogatáshoz. Gyévai Zoltánt, az EU Monitor főszerkesztőjét kérdeztük.

Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a gazdasági és pénzügyminiszterek (Ecofin) keddi tanácskozása után megerősítette, hogy Magyarország és Lengyelország esetében nem lát esélyt arra, hogy idén meglegyen a megállapodás a helyreállítási terveiket illetően, ami azonban nem jelenti azt, hogy jövőre ne legyen megállapodás – fogalmazott az InfoRádiónak az EU Monitor főszerkesztője.

Szerinte a megállapodásra – idén már – azért sincs semmi esély, mert a jóváhagyási folyamat időigényessége szempontjából Magyarország túl van a határidőkön. Tudomása szerint a hónapokkal korábban felmerült kérdések változatlan szinten állnak: óvatos közeledések történtek, de érdemi előrelépés nem – fogalmazott Gyévai Zoltán. Márpedig a megállapodáshoz szükség van az Európai Bizottság igenére, amit követően a tervet a bizottsági szolgálatok között is megköröztetik, ami gyorsított eljárásban is legalább egy hetet venne igénybe. Ezután kerül a kérdés a pénzügyminiszteri tanács elé, ami formailag idén már nem ülésezik, végül pedig a tanácsnak kellene rábólintania, hogy a támogatás előlege (13 százalék) kifizetésre kerüljön – magyarázta a szakértő.

Gyévai Zoltán szerint a magyar kormány úgy számolt, hogy hátrányosabb lett volna még idén hozzájutnia az említett 326 milliárd forintnyi támogatáshoz, ha „hajlékonyabbá” vált volna a tárgyalásokon, és elfogadta volna Brüsszel feltételeit. Azt illetően, hogy az áprilisi országgyűlési választásokig sikerülhet-e a megállapodás, az EU Monitor főszerkesztője pedig két lehetőséget lát, attól függően, hogy a magyar kormány milyen kontextusba kívánja helyezni a tárgyalásokat:

  • Dönthet úgy, hogy nem vállalja be a pénzért elvárt feltételeket, amire ismét felépíthet egy Brüsszel ellenes retorikát a kampányba,
  • másfelől az is teljesen reális, hogy megállapodásra jut, amit sikerként mutathat fel a választások előtt.

A szakétő szerint a két forgatókönyv jól és rosszul is elsülhet egyaránt.

Nyitókép: artJazz/Getty Images

Kapcsolódó hang

Idén nem jön már uniós pénz
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018