Idén hónapról hónapra gyorsuló ütemben drágultak az élelmiszerek. Októberben a KSH adatai szerint már 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet, de minden hónapban találni jó néhány élelmiszerfajtát, amelyek árai kiugrónak nőttek.
A múlt hónapban
- az étolaj ára 30,4,
- a margariné 18,8,
- a munkahelyi étkezésé 10,1,
- a baromfihúsé 9,3,
- a péksüteményeké 8,4,
- a kenyéré 8,1,
- a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9
százalékkal emelkedett a tavalyi szinthez képest. A sertéshúsból túlkínálat van, itt inkább az árak tartására törekszenek a termelők, akárcsak a pulykaágazatban – írja a Népszava.
A liszt egy év alatt 12,5 százalékkal drágult, valamint a kukorica ára is rekordot döntött. A gabonaárakat nagymértékben a magas kőolaj és földgázárak húzzák fölfelé – jegyezik meg.
A legkeresettebb fehér, illetve félbarna kenyér kilója 300-350 forint, míg a többi kenyérfajta 400-1000 forintos kategóriába esik, vagy még magasabb áron kapható. A lapnak nyilatkozó sütőipari szakember szerint az energiaárak, a minimál és a garantált bérminimum 2022-ben esedékes emelése tovább nehezíti az ágazat helyzetét. A takarmányárak emelkedése végiggördül a termékpályákon, és az energiaár, a szállítási és bérköltség emelkedés mellett ezek is növelik az árakat, melyeket végül a fogyasztó fizet meg.
Magasabbak lettek a baromfihús és az ebből készült készítmények árai is. Ez különösen a csirkemell filére igaz. Míg e terméknél a drágulás alig észrevehető forgalomvisszaesést hozott, a pulykahús fogyasztás részben a magasabb árak miatt csökkent. Ritka kivételnek számít viszont, hogy egyelőre nem drágul a sertéshús.