eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Uniós források: az élmezőnybe került Magyarország

Gyorsított Magyarország az európai uniós források lehívásában - írta a Világgazdaság a EU Bizottságra hivatkozva.

A 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban a Magyarország rendelkezésére álló források 71 százalékát már folyósította Brüsszel, szemben a 61 százalékos tagországi átlaggal - áll a cikkben.

"A ciklus hét plusz három éves, így a lehívásra 2023 végéig van lehetőség. A múlt év végéhez képest 6-ról 10 százalékpontra nőtt a hazai előny, ezzel a tagállami rangsorban 10-12. Magyarország feljött az írek és a görögök mögé a harmadik helyre" - közölte a lap.

Az uniós testület eddig 18,06 milliárd eurót folyósított, ami a tervezési árfolyammal számolva 6321 milliárd forintnak felel meg.

A kötelezettségvállalás és a forráslehívás egyensúlya nem került veszélybe Magyarországon, az államháztartási hiány sem az uniós fejlesztések megelőlegezése miatt szaladt meg az év első tíz hónapjában, sokkal inkább amiatt, hogy a gazdaság újraindításának mindent alárendelt a kormány, így a fiskális politikát is - írták.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×