eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

35 milliárd forintból bővít itthon a Nestlé

A vállalat büki gyárában megvalósuló kapacitásbővítő fejlesztés értéke 35 milliárd forint, aminek nyomán 120 új munkahely jön létre.

Mindemellett a cég komplex, 3 éves képzést nyújt a jelenlegi mintegy 2180 munkatársa számára 726 millió forint értékben, amihez az állam 363 millió forint támogatást ad - mondta a bejelentő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a most bejelentett beruházásnak "önmagán túlmutató jelentősége van". Ezzel ugyanis a vállalat a büki állateledel-termelés exportarányát 90 százalék fölé növeli.

Kitért arra is, hogy a beszállítók többsége magyar cég, amelyek évente több mint 50 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlének. A képzési programban pedig a dolgozók elsajátíthatják a legmodernebb technológiák használatát.

A büki gyár már most is a Nestlé állateledel-gyártásának közép-európai központja, de a mostani beruházásnak köszönhetően a svájci vállalat egyik legnagyobb állateledelgyára jön létre Európában.

A gazdasági környezettel kapcsolatban a tárcavezető azt mondta, a magyar gazdaság már az idei nyáron elérte a pandémia előtti teljesítményét, amire a világgazdaság csak a jövő év végére lesz képes. Szerinte ez abból a mintegy kéthónapos előnyből adódik, amelyre az oltási program gyors megindításával tudott szert tenni az ország.

Meglátása szerint mivel a járvány újra fellángolt Európában, és rámutatott, hogy "minél többen döntenek az oltás felvétele mellett, annál kisebb nehézségekkel kell majd szembe néznünk".

Végezetül aláhúzta, hogy a svájci-magyar kereskedelmi forgalom volumene 2021 első nyolc hónapjában 8 százalékkal emelkedett, meghaladva az 1,2 milliárd eurót, és a svájci vállalatok jelentik a 11. legnagyobb beruházói közösséget hazánkban. Ez szerinte részben a "problémamentes politikai kapcsolatoknak" köszönhető.

A most bejelentett 35 milliárd forintos bővítéssel

újabb 50 robot áll munkába, így a prémium macskaeledelt gyártó üzem termelési kapacitása éves szinten további 50 ezer tonnával növekszik.

"A 120 új munkahelyet teremtő bővítés hatására a mostani 70 helyett naponta több mint 90 kamionnyi állateledelt tudunk majd útnak indítani 2022 őszétől a világ 50 országába. A beszállított alapanyagoknak több mint 50 százalékát már most a magyar beszállítóktól érkezett alapanyag teszi ki, és az új beruházásnak köszönhetően ez az arány még tovább nőhet" - közölte Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója.

A Nestlé globális célkitűzéseivel összhangban a gyárban 2017 óta megújuló források biztosítják a villamos energiát, az ipari hulladékot pedig anyagában történő újrahasznosítással vagy hőenergia termeléssel ártalmatlanítják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×