eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: együtt birkózhatják le a chiphiányt a hazai autógyártók

A világ egyik vezető autóipari és technológiai vállalata, a Magyarországon is több telephellyel rendelkező Continental szerint 2021 nem lesz jó év az autóiparban, írta a Portfolio. A fő ok az egész iparágat sújtó globális chiphiány. Az európai autógyártóknak már vannak elképzeléseik arra, hogy helyben oldják meg a félvezetők gyártását – mondta az InfoRádiónak az Autósélet magazin főszerkesztője. Az európai autógyártóknak már vannak elképzeléseik, hogy helyben oldják meg a félvezetők gyártását – mondta az InfoRádiónak az Autósélet magazin főszerkesztője.

Karner Miklós egyetért azzal, hogy óriási gondok lehetnek még az autóiparban a félvezetők hiánya miatt. Nem elfelejtendő, hogy a környező országokban, de már a magyarországi Mercedesnek is okozott problémát, illetve a Audi is csökkenteni kényszerült a termelését egy időre, ami hatalmas veszteséget jelent az autógyártó számára. Azt viszont, hogy a chiphiány mikor fog még inkább begyűrűzni Magyarországra, senki nem tudja – tette hozzá az Autósélet magazin főszerkesztője.

A szakember kiemelte, jelenleg nemcsak a félvezetőhiány okoz problémát, hanem egyéb alapanyagokkal is gondok vannak. Például a magnézium esetében, ami nagyon fontos alkotóeleme a mai modern autóknak, emiatt

már kongatják a vészharangot a különböző gyártók.

Karner Miklós megjegyezte, a pesszimistább vélemények szerint 2023-ra kászálódhat ki az ágazat a bajból, de több összetevős a kérdés.

Mint ismert, a koronavírus-járvány egy olyan helyzetet teremtett, aminek nem volt előzménye, tehát erre nem tudtak felkészülni sem az autógyártók, sem a chipgyártók, és vélhetően a legrosszabb megoldást választották, miszerint megálljt parancsoltak a gyártásnak. Onnantól kezdve azonban, hogy vége lett ennek az egésznek, és újraindult az ipar, nem tudták felvenni az ütemet.

„Tehát egy rossz reakció szült egy nagy problémát”

– összegezte a szakértő.

Valamennyi európai gyártó számára megoldást jelenthet részint, hogy a Volkswagen 2025-re tervez egy chipgyártó központot, de emellett – Karner Miklós szerint – sok gyártó gondolkodhat arról, hogy az eddig a külső beszállítóknak adott munkát visszavegyék saját magukhoz, ezzel is függetlenítve magukat a problémáktól.

Az Autósélet magazin főszerkesztője tehát egyetértett abban, hogy az egyik megoldás az lehet a jövőre nézve, ha az európai autóipar saját lábra próbál majd állni, de talán még jobb útnak tűnhet, hogy Európában hoznak létre, vagy szerződnek olyan alvállalkozókkal, akik helyiek. Magyarország például nagyon jó helyszín lenne arra, hogy a helyi vállalatok – úgymint a kecskeméti Mercedes, a győri Audi, az esztergomi Suzuki, a leendő debreceni BMW, illetve az egyéb busz- és tehergépjármű-gyártók és részegységeik –

közösen, akár külön-külön megállapodjanak, hogy felfuttassák a chip- vagy bármi egyéb alkatrésznek a gyártását,

ami adott esetben problémát okozhatna, mert mondjuk a Távol-Keletről jön. Azzal együtt, hogy még a nagyobbaknak is időre van szükségük, hogy felvegyék a ritmust – magyarázta a szakember.

Mindenesetre globálisan az autógyártók 200-220 milliárd dollárnyi bevételtől eshetnek el az idei évben. A magyar Mercedes, Audi, de akár a Suzuki várhatóan a jövő év első felében publikálhatja, hogy pontosan hogyan is alakult az idei év a számukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×