eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Getty Images

Megállíthatatlanul terjed a digitalizáció a termelésben

A termeléshatékonyság növelésének egyik legfőbb módja a digitalizációs technológiák bevezetése, és jelenleg az egyik nagyobb kihívás az analóg formátumban jelen lévő adatok digitalizálása, erre lehet ugyanis aztán automatizációt építeni. Marossy Dávid, a Canon Információ Menedzsment terület üzletfejlesztési menedzsere az Infostartnak hangsúlyozta, a megfelelő dokumentummenedzsment elengedhetetlen a termelő vállalatok számára, a rendszer kiépítésétől pedig nem kell tartani, néhány hónap alatt, kisebb lépésekben megvalósítható.

A termelőiparban dolgozók számára kulcsfontosságú a hatékony dokumentummenedzsment: a termelő vállalatok, alkatrészgyártók, élelmiszer-ipari vagy épp gyógyszeripari cégek esetén kiemelt fontosságú az adatok precíz, pontos tárolása, illetve az egyszerű kezelhetőség és gyors visszakereshetőség. Ennek ellenére még a meglepően komoly multinacionális háttérrel rendelkező vállalatoknál is sok esetben papíralapon zajlik a termékkísérő lapok kezelése – tudtuk meg Marossy Dávidtól, a Canon Információ Menedzsment terület üzletfejlesztési menedzserétől, aki hangsúlyozta, a különböző cégeknél nagyon változatos a digitalizáció szintje.

„Egy termékvisszahívás esetén kulcsfontosságú, hogy tudják, melyik gyártási sorozatban történt az előállítás, vagyis dokumentálva kell legyen, hogy a hibás darabot mikor és hol, melyik soron gyártották” – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, az ilyen jellegű minőségbiztosítási dokumentumok létrehozása, publikálása, felülvizsgálata, jóváhagyása és verziókövetése mind olyan feladatok, amelyek minden termelő vállalatnál előfordulnak.

Cégmérettől függetlenül minden vállalat számára van ideális megoldás

A gyártási folyamatokat tekintve a beszállítói lánc teljes palettája megtalálható a Canon ügyfelei között, Marossy szerint a legnagyobb, legfejlettebb vállalatok diktálják a tempót: ha náluk előrehaladott a digitalizáció és az automatizáció, ezt bizonyos mértékben elvárják a beszállítóktól is. Épp ezért nagy a nyomás a kisebb, akár csak egy-egy termék gyártására specializálódott kkv-kon is, hogy fejlődjenek, fejlesszenek.

„A dokumentummenedzsment az első lépés a hatékonyságnövelés szempontjából, hogy a kisebb cégek eleget tudjanak tenni az üzleti partnerek által feléjük támasztott megfelelőségi követelményeknek, és hogy gyorsabb legyen a kommunikáció és a reakcióidő is” – mondta Marossy, hozzátéve, eljött az ideje, hogy leszámoljanak a cégek az irathalmokkal, és átálljanak a digitális archívumok használatára. A szakember elmondta, dobozos, minden vállalat számára egyaránt használható megoldás a szó klasszikus értelmében nincs, mert a megfelelő rendszert kis lépésekben, részmegoldások kiépítésével lehet megvalósítani. A Canon a vállalatok egyedi problémáira néhány hónap alatt megfelelő megoldást tud kialakítani, amely kompatibilis a meglévő gyártási rendszerrel.

Marossy kitért arra is, hogy sok cég tart még a változásoktól, pedig a felhőalapú szolgáltatások viszonylag gyorsan és könnyen elérhetőek. Nem feltétlenül szükséges a meglévő eszközpark fejlesztése sem, bár a termelővállalatok esetén a megbízható, gyors dokumentumszkennerek vagy egy multifunkciós készülék felhőalapú együttműködéssel minőségi ugrást jelenthet a vállalkozások számára.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését a Canon Hungária Kft. támogatta. A Canon szolgáltatásaival kapcsolatos további információt ezen az oldalon találhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×