eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Outdoor detail shot with lot of brand new cars in a row
Nyitókép: roibu/Getty Images

Már tőlünk viszik az új autókat Nyugat-Európába

Döntően Németországból hoznak be idősebb használt autókat Magyarországra, az autópiaci gyártókapacitás-csökkenés miatt viszont a nyugat-európai autókereskedők Magyarországról viszik a fiatalabb autókat. Emiatt a magyar autópark átlagéletkora folyamatosan nő.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, évek óta tartó trend, hogy Magyarországnak a legfontosabb használtautó-piaci forrása Németország, ami Várkonyi Gábor szerint vélhetően tovább erősödhet a következő időszakban, amikor autóhiány fogja meghatározni a piacot. Az autópiaci szakember szavai szerint a hazai piac használtautó-éhsége alapvetően az öregebb és olcsóbb kategóriákban jelentkezik igazán, így a magyar gépjárműpark átlagéletkorát nem igazán csökkentik azok az autók, amelyek nagy tömegben érkeznek be.

Nyugat-Európában a kelet-európai piacokat egyfajta elfekvőnek, utolsó utas piacnak tekintik. Azok az autók érkeznek hozzánk, amelyeket a gazdagabb országokban jellemző bérszínvonal és javítási költségek miatt már nem éri meg fenntartani, és a kelet-európai autókereskedők, jellemzően nyomott áron, lecsapnak ezekre a járművekre – magyarázta Várkonyi Gábor.

Az autópiaci szakértő megerősítette, amellett, hogy az idősebb autók egy része még keletebbre végzi, egy olyan trend is kirajzolódik, hogy Magyarországról viszont rengeteg fiatal autó távozik Nyugat-Európába, ami tovább rontja a hazai autópark átlagéletkorát. Ennek az az oka, hogy

a magyarországi nettó árak nagyon versenyképesnek számítanak Európában.

„A teljes új autó-eladásnak körülbelül a negyede távozik Nyugat-Európába, cserébe innen is távoznak olyan autók, amelyeket már a magyar javítási költségek szempontjából sem feltétlenül éri meg megjavítani” – összegezett Várkonyi Gábor, megjegyezve, utóbbiak nem képviselnek komolyabb darabszámot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×