eur:
392.88
usd:
366.46
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Hiteltörlesztés vagy megtakarítás lehet az szja-visszatérítésből

A jövő év eleji családi szja-visszatérítés a becslések szerint 600 milliárd forintba kerül a költségvetésnek, a banki szakértő szerint a háztartások óvatosak lesznek, és elsősorban a tartozásaik rendezésére fordítják majd a plusz pénzt.

Az egyszeri kifizetés hatást gyakorol a jövő évi költségvetésre, csak nézőpont kérdése, hogy mekkorát – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője. A büdzsé kiadási oldala 28 ezer milliárd, ahhoz képest nem sok ez az összeg, de ha azt nézzük, hogy jövőre 3100 milliárdos hiányt tervezett a kormány, akkor egyedül ez a döntés az ötödét teszi ki.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 600 milliárd mindenképpen jelentős tétel, és amikor a költségvetést elfogadták idén júniusban, akkor még ez a tétel abban nem szerepelt, ez pedig meg tudja dobni a jövő évi hiányt.

A felvetésre, hogy okozhat-e többletinflációt ekkora mértékű ingyenpénz a piacon, úgy válaszolt, hogy ha fogyasztásra megy a visszatérítés, akkor mindenképp árfelhajtó hatása lesz, ha megtakarítás lesz belőle, akkor nem vagy kisebb mértékben.

"Az általános várakozásokkal ellentétben szerintem a háztartások ezt inkább az adósságok törlesztésére fogják fordítani" – mondta Horváth István, és azzal érvelt, hogy részlegesen lejár a hitelmoratórium, és lesznek olyanok, akik kiszorulnak belőle, náluk beindul a törlesztési kötelezettség. A háztartások vagyonának a növekménye nagyon jelentős részben a moratóriumból jön, mert a kiskereskedelmi forgalom rendre alulteljesítette piaci várakozásokat, nem volt akkora fogyasztásnövekedés, mint amit vizionáltak a gazdaság szereplői.

"A háztartások kellően óvatosak lesznek, senki nem felejtette el a 2008-as válságot, arra rájött a 2020-as sokk, amikor sokan elvesztették bizonyos szektorokban a munkájukat. Alkalmazkodni kell, az én megítélésem az, hogy a háztartások vagy megtakarításba fogják tenni inkább, vagy törlesztésre, fogyasztásra kisebb mennyiségben megy ebből a pénzből" – mondta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×