eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Az akkumulátoros eszközök árát is hajtja a lítiumhiány

Szeptember első heteiben jelentős drágulásnak indult a lítium, a kereslet folyamatosan nő, a kínálat viszont ezzel nem mindig tud lépést tartani – mondta a Portfolio elemzője.

Alapvetően a lítium árát – mint tőzsdei termék – a kereslet és a kínálat alakulása határozza meg, melyek közül az utóbbi hónapokban inkább az előbbi volt a fontosabb – mondta az InfoRádiónak Szemán Ákos. Ugyanis, emlékeztetett a szakértő, a lítium legfőbb felhasználási területe az elektronika, akkumulátorokban használják, és mostanság igencsak megemelkedett az elektromos autók kereslete, miközben egy-egy új bányának az engedélyeztetése, kialakítása, a termelés elindítása többéves folyamat. „Könnyen kialakulhat egy olyan helyzet, ami most is látható, hogy szűkösebb lesz a piac, és ezáltal emelkedett a lítium ára” – magyarázta a Portfolio munkatársa.

Az elemző szerint nem elképzelhetetlen, hogy a lítium drágulása hatással lehet a különféle gyártói kapacitásokra, és tovább kell várni egyes termékekre. De

önmagában az, hogy a lítium ára emelkedik, nem biztos, hogy jelentősen megemeli egy elektromos autó költségét,

hiszen a gépkocsi teljes költségének legfeljebb a harmadát jelenti az akkumulátor, sőt, annak az árát pedig legfeljebb felerészt adják a nyersanyagok, amelyek közül a lítium csak egy – magyarázta Szemán Ákos, megjegyezve, az már sokkal problémásabb lenne, ha nemcsak a lítium, hanem más nyersanyagok árfolyama is egyszerre és jelentősen növekedne.

Május elején szakértők egész éven át tartó árupiaci szuperciklus kezdetére figyelmeztettek, de a Portfolio elemzője azt mondta: bár a tavasz folyamán a legtöbb nyersanyag sokat drágult, miután a nyáron a kereslet valamelyest visszaesett, megtorpant a drágulási folyamat, és rövid távon várhatóan nem is fog folytatódni – tette hozzá. A Morgan Stanley szerint például a jövő év második felében már jelentősen alacsonyabb árakkal lehet számolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×