eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondja évértékelő beszédét Strasbourgban 2021. szeptember 15-én.
Nyitókép: Yves Herman

Nincs pénz – Szakértő a helyreállítási alapról: semmi esély a szeptemberi megállapodásra

Ha idén nem sikerül egyezségre jutni az Európai Unióval, elúszik 13 százalékos előleg.

Az EU Monitor főszerkesztője szerint amennyiben idén nem állapodik meg az Európai Bizottság és a magyar kormány a helyreállítási alap folyósításának feltételeiről, akkor Magyarország nem kapja meg a pénz 13 százalékos előlegét. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a forrásokhoz Budapest hozzájut majd előbb vagy utóbb, de akkor már csak utólag, a számlakkal igazolt teljesítések után.

Gyévai Zoltán úgy látja, arra, hogy a nem hivatalos szeptember végi határidőt tartani tudják, semmi esély nincs.

„Ezzel nem történik semmiféle jogszabálysértés – mondta az EU Monitor főszerkesztője. – Azért nem sikerülhet addig megállapodni, mert látható, hogy a tárgyalások fonalát a nyári szünet után csak a múlt pénteken vették fel, nyilvánvaló, hogy ilyenkor szinte újra kell indítani a tárgyalásokat, és

nagyon messze vannak még attól, hogy megállapodás legyen,

hacsak valamilyen csoda folytán fel nem gyorsulnak a következő napokban a dolgok. Ezt nem lehet persze kizárni, de ehhez olyan döntések meghozatala szükséges, amelyre eddig nem voltak képesek a felek.”

A szakértő emlékeztetett, volt a megállapodás elfogadásra egy két hónapos határidő, ami az Európai Bizottságot köti arra, hogy ha a tagállam benyújtották a terveiket, akkor ennyi ideje van a bizottságnak a kiértékelésre. De ez eleve puha dátum – mondta –, és van a jogszabályban olyan kikötés, hogy közös megegyezéssel a felek hosszabbíthatnak. Ezt kérheti a tagállam, és pár esetben maguk a tagállamok kértek ilyet, például Lengyelország.

„Magyarország nem kérte, ott az Európai Bizottság kérte, miután nyilvánvalóvá vált, hogy hosszabb menet lesz, tehát nem két hónapos, és a magyar kormány gyakorlatilag csendben a beleegyezését adta ebbe. (...) Már lehet látni ennyi idő után, hogy mik a vitapontok, a nyitott kérdések, amiket meg kell oldani, ezekhez alapvetően politikai döntések szükségesek, a kérdés az, hogy megvan-e ez a politikai szándék Budapesten és valamennyire Brüsszelben” – mondta Gyévai Zoltán.

A 13 százalékos előleg akkor szabadulhatna föl, ha az idén megszületik a megállapodás. A bizottság csak előterjesztő, javaslattevő, az Európai Tanács hozza meg a végleges döntést – emlékeztetett Gyévai Zoltán. Ha ez nem születik meg az idén, tehát a tervet nem fogadja el a tanács, akkor ugrik a 13 százalékos előleg.

Onnantól a kifizetések utólag történnének és teljesítési igazolást is fel kell mutatni hozzájuk.

„Arról a tervről – fűzte hozzá –, amiről még nem is állapodtunk meg.”

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 óra után az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×