INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

koronavírus

válság

biztosító

mnb

Insurance agent presentation and consultations with a lawyer or insurance agent. Law and insurance.

A biztosítókat nem rázta meg a Covid-válság

Infostart

Mindössze egy társaság zárta veszteséggel a 2020-as évet a húsz szereplőt számláló magyarországi biztosítói piacon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyv című, az egyes szolgáltatók részletes adatait bemutató összesítéséből.

Az MNB által most közzétett adatok szerint a húsz, a magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint adatot szolgáltató biztosítótársaság kivétel nélkül pozitív nettó eredményt ért el 2020-ban, és a szektorszintű eredmény a megelőző évihez képest 13 százalékkal, 82,4 milliárd forintra emelkedett – idézi a Világgazdaság.

Az MSZSZ szerint jelentő húsz biztosítótársaság közül mindössze három akadt, amelynek csökkent az adózott eredménye 2019-hez viszonyítva, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány ezt a szektort sem kímélte. A magyar számviteli szabályokat alkalmazó biztosítóknál egyébként változatlanul a nagyobb szereplők hozzák az eredmény döntő hányadát:

tavaly az öt legnagyobb szereplőhöz kötődött az elért profit nagyjából 55 százaléka.

Az Aranykönyvben szereplő adatok szerint az eszközállomány is szépen nőtt tavaly a biztosítási szektorban, az év végén meghaladta a 3060 milliárd forintot, amely 8,9 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az eszközállomány alapján mért sorrendben nem változott az élboly összetétele az elmúlt évben: az NN Biztosító állt az első helyen 502 milliárd forintot kissé meghaladó mérlegfőösszeggel, majd az Allianz és a Generali következett 427,3 és 364,4 milliárddal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: scyther5/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018