eur:
392.87
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Unsplash.com

Építőanyag-válság: többféle intézkedés elképzelhető

Várják a kormány beavatkozását az építőanyagok drágulása miatt az építőipari szereplők. A Market Építő Zrt. vezérigazgatója például a hazai gyártás ösztönzését vagy az árak maximálását javasolja. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége exportkorlátozást szeretne.

Jelentősen, két–háromszorosára emelkedett a faanyagok, az acél és egyes építőiparban használatos vegyi- illetve szigetelőanyagok ára az elmúlt félévben. Ennek hatására pedig a gyártók és a kereskedők más építőanyagok árát is megemelték – mondta az InfoRádiónak a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, aki mindezt már egy egészségtelen szintnek tart, ami vizsgálatot, ellenőrzést, elemzést igényel.

Scheer Sándor szerint a drágulást egy darabig veszteségként könyvelik el az építőipari cégek, előbb–utóbb azonban az áraikba is beépítik, így a megrendelők is rosszul járnak. Az építőanyagok áremelkedését kedden Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadhatatlannak nevezte, és jelezte: a kormány beavatkozást tervez. Scheer Sándor szerint általános megoldás nincs, a kabinetnek többféle intézkedést kellene hoznia:

  • Megoldást jelenthet bizonyos termékeknél például a hazai gyártás ösztönzése,
  • egyes esetekben a hatósági ár bevezetése, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor
  • maximálni az árat, továbbá
  • bizonyos esetekben a versenyhelyzetet is lehetne ösztönözni, új lehetőségeket, jogokat adva, vagy különféle támogatásokat biztosítva új üzemek létesítésére, és
  • vannak olyan helyzetek, amelyek valamilyen kormányközeli megállapodással rendezhetők

– sorolta a Market vezérigazgatója.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége azonban exporttilalom vagy korlátozás bevezetését javasolta a kormánynak.Koji László elnök az InfoRádióban úgy fogalmazott, az ÉVOSZ úgy véli, hogy az idehaza gyártott termékeket – átmenetileg – nem lenne szabad túlzott mértékben exportra kivinni. A szakszövetség azt javasolta, hogy a kulcstermékeknél, mint a fa, acél, kőzetgyapot és szigetelőanyagok, regisztrációs kötelezettség bevezetése lenne szükséges, hogy látni lehessen, mi megy ki az országból.

Az ÉVOSZ elnöke és a Market vezérigazgatója emellett az építőanyag-kereskedelemben is beavatkozást sürget. A miniszterelnök szerint a kormány még a héten tárgyalhatja az építőanyagpiacot érintő intézkedéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×