eur:
394.95
usd:
364.06
bux:
65592.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Európa-rekorder lett a magyar lakosság

Megugrottak az államadósságok az Európai Unióban a járvány idején, és az Eurostat friss adataiból más is kiderül.

A tavalyi adósságszámokra érezhetően rányomta a bélyegét a koronavírus, nincs olyan ország az uniós statisztikai hivatal friss listáján, ahol egy év alatt ne nőtt volna az államadósság. A 2020-ra vonatkozó adatok szerint tavaly Franciaország, Olaszország és Németország konszolidált bruttó államadóssága volt a legmagasabb az EU-ban, ebben a három országban haladja meg egyedül a 2 ezermilliárd eurót az államadósság mértéke (amíg EU-s tagország volt, az Egyesült Királyság is ott volt a top3-ban) - írta a Portfolio.

Magyarország a maga 106 milliárd eurójával nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, nálunk mintegy 11 milliárd euróval nőtt a bruttó adósság egy év alatt.

Mindebből mennyi van a magyar lakosság kezében?

Egész pontosan az Eurostat azt tartja nyilván, hogy a teljes államadósságból mekkora részt birtokolnak a háztartások és az őket segítő nonprofit intézmények.

  • Számszakilag Magyarország, ahogy egy éve, most is az előkelő harmadik helyen van az uniós rangsorban, a magyar háztartásoknál több államadósságot csak az olaszok és a portugálok birtokolnak.
  • Arányait tekintve Magyarország még mindig az első a sorban, a hazai lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság az EU-n belül, 24 százalékkal.

A portál megjegyzi, hogy ez a 24 százalék azért visszaesést mutat a 2019-es 27 százalékhoz képest, ami visszavezethető javarészt arra, hogy a MÁP+ piaca érezhetően telítődik, másrészt a pandémia is befolyásolta a számokat, az emberek kevesebb megtakarítást helyeztek el lakossági állampapírokban tavaly.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×