eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje előadást tart 2016. október 4-én a Gastronomika elnevezésű gasztronómiai kongresszuson San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Még a sztárséf sem tudja, mi fog ebből kisülni

Bár a vendéglátósok már nagyon várták a nyitást, de a következő hónapokban dől majd el, ki éli túl végül a járványt – mondta Bíró Lajos séf–étterem-tulajdonos.

Szűkített étlappal, csökkentett személyzettel, de mindenki felkészült a nyitásra, amennyire csak tudott, mert alig várta ezt a pillanatot – mondta Bíró Lajos az InfoRádióban. A séf és étterem-tulajdonos szerint ebből a szempontból zökkenőmentes volt az újranyitás a vendéglátásban.

Az egyik probléma ismét a szakemberhiány, hogy a korábbi munkaerőnek legalább a felét már biztosan nem lehet visszacsábítani, és az a fő gond, hogy a jobbak váltottak pályát, nem a közepes vagy gyengébb felszolgálók vagy szakácsok a pandémia idején.

"Tudomásul kell vennie a szakmának, hogy nem tud olyan fizetéseket reálisan megadni, mint amire vágynak az emberek, mert fele akkora a forgalom, mint a Covid előtt. Fennáll a veszélye, hogy

irreálisan fel fogják verni a pénzeket, és a vendéglátósok nagy része bele fog menni, mert kényszerhelyzetben van. Nem tudni, mi fog ebből kisülni a végén…"

– mondta az ismert séf.

Étterem-tulajdonosként úgy látja, hogy a vendéglátóhelyek 70-80 százaléka megpróbált most kinyitni, de a következő hónapokban fog eldőlni, hogy ki az, aki meg is tud maradni. Egyelőre kérdéses, hogy mennyi vendég lesz, hogyan indul el a fogyasztás, mikor jönnek a turisták.

"Ha valaki azt gondolta, hogy most a nyitás után tömegek lesznek, az tévedett" – mondta Bíró Lajos, és úgy fogalmazott, a fővárosban most nagy az átrendeződés, korábban, a járvány előtt Pest "dübörgött", Buda volt a csendesebb, most viszont Buda jobb helyzetben van. A legnagyobb bajban azok a helyek vannak, amelyek 70-90 százalékban turisták kiszolgálására rendezkedtek be.

Egyelőre a rosszabb idő ellenére is a teraszok a népszerűbbek, még azok is inkább ott fogyasztanak, akik védettségi igazolvánnyal a belső terekben is asztalhoz ülhetnének, ám ahogy a séf látja,

az emberek egyelőre bizalmatlanabbak a belső éttermi helyiségekkel.

A nyáron ismét a vidéki, elsősorban a balatoni vendéglátás lehet a nyertes, de ott is azok a helyek, amelyek már be vannak vezetve. Budapest pedig még nagy kérdés – véli Bíró Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×