eur:
394.23
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nagy Márton: nem szabad a költségvetési hiányt gyorsan lefaragni

Az idei növekedés 5 százalékos lehet, áprilisban a lezárásokkal érintett boltok már a koronavírus előtti szintekre, a vendéglátás teljesítménye pedig afölé pattant vissza – mondta a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.

Az első negyedévi GDP még gyengébben alakul, viszont áprilisban már erős gazdasági visszapattanást látunk. A második negyedévében már két számjegyű, akár 10 százalék feletti, a harmadik és negyedik negyedévben 6-7 százalékos gazdasági növekedés várható, az éves növekedés pedig reményeim szerint 5 százalékos lehet – mondta a Trend FM-en Nagy Márton.

A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója kiemelte, hogy a lezárásokkal érintett boltok a nyitásnak köszönhetően már a koronavírus előtti szintekre, a vendéglátás teljesítménye pedig afölé pattant vissza. A vendéglátóiparban a külföldi turisták nélkül számított forgalom a krízis előtti szintnél már 10 százalékkal magasabb. A szabadidő és szórakozás, valamint a külföldi turizmus ágazatokban 1-2 hónapon belül helyreállhat az aktivitás.

Kiemelte, hogy márciusban már 4,616 millió a foglalkoztatott volt, ami megfelel a koronavírus-járvány előtti szintnek.

A gyors visszapattanás és a gazdasági helyreállás természetes következménye az infláció átmeneti növekedése, ami következő hónapokban 5 százalék körül alakul, és év végére 4 százalék alá csökkenhet, 2022 középén pedig 3 százalék körül alakulhat – mondta Nagy Márton.

Nem szabad a következő két évben a költségvetési hiányt gyorsan lefaragni, a költségvetésnek a gazdaság újraindítását kell szolgálnia, ami nemcsak a költségvetési hiány nagyságában, hanem annak szerkezetében is megjelenik. A gazdaságfejlesztésre fordított források nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek és így az államadósság könnyen kinőhető a főtanácsadó szerint. A növekedés helyreállítása az egyensúlyt is helyreállítja.

Kitért arra is, hogy a kormány a következő hetekben fog dönteni a július 1-jén lejáró hiteltörlesztési moratórium jövőjéről, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség közötti egyeztetések már elkezdődtek. A moratóriumban vannak olyan ügyfelek, akik nem tudnak fizetni, ezért jogosan használják ezt az eszközt, ugyanakkor jelentős azon ügyfelek aránya, akik tudnának, de nem akarnak törleszteni, így valójában nincs szükségük erre az eszközre, csak kihasználják. A moratóriumnál érdemes olyan döntést hozni, amely ezt a jelenséget megszünteti – mondta Nagy Márton.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×