eur:
388.79
usd:
359.2
bux:
66263.18
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Unsplash.com

Hiába a járvány, lélektani határ felé araszolnak a fővárosi lakásárak

Kilenc szakértőt kérdezett a Portfolio, hogy vajon mi várható egy év múlva a budapesti lakásárak és bérleti díjak, és az országos lakásépítések száma terén.

A gazdasági portál tavaly áprilisban megjelent felmérésében még sokan arra számítottak, hogy a lakásárak hét év emelkedés után a járvány hatására érezhetően – akár 10 százalékkal – lefelé fognak korrigálni. Úgy tűnik azonban, hogy a hirtelen alacsonyabb áron történő értékesítések helyett az eladók, ha tudtak kivártak, és bár az alku érezhetően erősödött 2020-ban, a negyedéves laksárárindexekben ez inkább stagnálásként, vagy mindössze néhány százalékos hullámzásként jelent meg.

2021 eleje óta az látható, hogy az adásvételek száma jelentősen emelkedik, az év első három hónapjában a Duna House által becsült 41 ezer adásvétel 21 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának számait. Feltehetően ez is szerepet játszik abban, hogy az idei évre mind a várható tranzakciószámokban, mind a lakásárakban emelkedésre számít a többség. A megkérdezett szakértők közül 2022 áprilisáig a budapesti piacon mindössze egyvalaki számít árcsökkenésre, nyolcan pedig ingatlantípustól függően 3 és 6 százalék közti áremelkedést valószínűsítenek, míg

az adásvételek számában a tavalyi 131 ezer helyett idén akár a 150 ezret is elérhetjük.

Az áremelkedésre számító elemzők szerint a következő egy évben legnagyobb mértékben a családi házak árai növekedhetnek, átlagosan 5,8 százalékkal, míg a tégla építésű lakásoké 4,8, a paneleké pedig 3 százalékkal mehet feljebb Budapesten.

Idén a szakértők átlagosan 22 200, jövőre 24 300 átadott lakással számolnak.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa alapján a téli hónapok kínálati áraira számított 972 ezer forintos négyzetméterár a megkérdezett szakértők szerint júliusig közel 3, jövő áprilisig pedig közel 7 százalékkal emelkedhet, vagyis

pár hónapon belül az átlag budapesti új lakás négyzetméterára el fogja érni a lélektani 1 millió forintos határt.

A Portfolio arról is kérdezte a szakértőket, hogy véleményük szerint milyen hatása lesz a hitelmoratórium megszűnésének és az erősödő inflációs környezetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Csúcsközelben az amerikai tőzsdék

Csúcsközelben az amerikai tőzsdék

Komoly emelkedéssel és új csúcsokkal zárult a csütörtöki kereskedés az Egyesült Államok tőzsdéin, miután az Nvidia a várakozásokat messze felülmúló negyedéves számokat közölt (megint), köszönhetően az AI-chipjei iránti keresletnek. Nem volt azonban ennyire pozitív a kép az Ázsiában, ahol leginkább vegyes mozgásokat lehetett látni, a japán piac zárva tartott. Európában is hasonló látszott a kereskedés első szakaszában, viszont délutánra elkezdett javulni a hangulat, és az amerikai piacokon is tovább folytatódik az emelkedés, a vezető indexek pedig új csúcsot döntöttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×