eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

13 uniós ország fordult az EB-hez a sertéságazat gondja miatt

Magyarország sürgős intézkedéseket sürgetett a sertéságazat helyzetének javítására az Európai Unió mezőgazdasági és halászati minisztereinek hétfőn tartott videokonferenciáján. A tanácskozáson tizenhárom tagállam - köztük Magyarország - kérésére kiemelt téma volt a sertéságazat helyzete.

A videokonferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte Magyarországot, aki az Agrárminisztérium közleménye szerint hangsúlyozta: a magyar sertéságazatot 2020-ban kettős negatív hatás sújtotta, a Covid-19 pandémia, valamint az afrikai sertéspestis. A különböző típusú korlátozó intézkedések csökkentették a belső piaci értékesítési lehetőségeket és szűkítették az exportpiacokat is. A sertésárak meredek csökkenésével párhuzamosan a takarmányárak jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban, ez a kettős hatás rendkívül nehéz helyzetet teremt a termelők és a feldolgozók számára is - fogalmazott a szaktárca államtitkára a minisztérium közleménye szerint.

Az Agrárminisztérium az elmúlt évben számos ágazatban - így a sertéságazatban is - átmeneti támogatást nyújtott, azonban az árak jelenlegi szintje túl alacsony, sürgős intézkedés hiányában az ágazat komoly bajba kerülhet. Emiatt Feldman Zsolt arra kérte az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul hozza meg a szükséges intézkedéseket.

Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos jelezte, hogy a bizottság jelenleg nem lát okot konkrét intézkedések meghozatalára, de szorosan nyomon követi a sertéspiaci helyzetet - tájékoztatott az agrártárca.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×