eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Libamájat dolgoznak fel az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. kiskunfélegyházi üzemében 2016. december 5-én. A víziszárnyas-termékeket előállító cég 805 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 402 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Odavágott a járvány a hízottmáj-piacnak is

Súlyosan érintette a Covid–19-járvány a korábban a szélsőséges állatvédők által támadott liba- és kacsamáj-termékpályát, ezt pedig tovább tetézte a madárinfluenza. A kereslet és a kínálat is csökken a Baromfi Termék Tanács adatai szerint.

Európában az elmúlt évi adatokhoz képest az idén 19 százalékkal, 46,9 millióra csökkent a vágóhídra került kacsák száma, jövőre pedig további 2 százalékos visszaesés várható a hivatalos adatokból számolt előrejelzés szerint - írta a Világgazdaság.

A földrész kacsavágásaiból Franciaország mintegy 80, míg Magyarország csaknem 8 százalékos arányban veszi ki a részét.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint az idei első fél évben a hazai baromfivágások száma 2,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ezen belül 47,5 százalékkal kevesebb libát és 30,1 százalékkal kevesebb kacsát vágtak.

A hízottmáj-piacon egyszerre csökken a kereslet és a kínálat – mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Emiatt okolta a "szélsőséges állatvédő szervezetek tevékenysége" mellett a Covid-19-járványt, ami miatt leállt a HoReCa-szektor, márpedig becslések szerint a liba- és a kacsamáj 70-80 százaléka elsősorban a gasztronómiában talált piacot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×